Elbilstillverkaren Fisker ansöker om rekonstruktion

Det har varit en tuff vår för elbilstillverkaren Fisker med dålig försäljning och rykten om att bolaget är påväg i konkurs. Nu har Fisker nått den punkten där bolaget nu väljer att ansöka om konkursskydd enligt Chapter 11 i USA. En sorts amerikansk motsvarigheter till rekonstruktion.

Enligt begäran som lämnats in till amerikansk domstol framkommer det att bolaget har tillgångar på 500 miljoner till 1 miljard dollar och skulder på 100 miljoner till 500 miljoner dollar.

Så nyligen som i förra veckan utfärdade Fisker en återkallelse för tusentals Fisker Ocean i Nordamerika och Europa på grund av säkerhetsproblem i bilens mjukvara. Något man sa kommer att åtgärdas via en mjukvaruuppdatering.

– Precis som andra företag i elbilsbranschen har vi mött olika marknadsmässiga och makroekonomiska motvindar som har påverkat vår förmåga att arbeta effektivt. Efter att ha utvärderat alla alternativ för vår verksamhet fastställde vi att att fortsätta med en försäljning av våra tillgångar enligt kapitel 11 är den mest hållbara vägen framåt för företaget, skriver Fisker i ett uttalande.

Om Fiskers rekonstruktion kommer leda till att bolagen kommer finnas kvar, eller om det kommer att avvecklas framkommer inte. Så nyligen som i mitten på maj plockade Fisker in 36 miljoner kronor i ytterligare finansiering från tidigare investerare. De pengarna skulle ”finansiera utgifter”.

Missa inget
En till två gånger i månaden får du ett trevligt nyhetsbrev med en sammanfattning av de senaste nyheterna. Det är helt gratis.
Kristofer är grundaren av Allt om Elbil. Följer utvecklingen av elbilen med fascination sedan 2016. Kör självklart också elbil. Mer information och kontakt.