Uppfinnarna bakom batterierna i elbilar får Nobelpris

Nobelpriset i kemi tilldelas John B. Goodenough, Stanley Whittingham och Akira Yoshino för utvecklingen av litiumjonbatteriet. Den batteriteknik som används i dagens elbilar.

Batteritekniken uppfanns på mitten av 1980-talet och kom till marknaden 1991. Det låg till grund för bärbara datorer och mobiltelefonrevolutionen – och nu dagens elbilar har kunnat se dagens ljus.

—Litiumjonbatterier har varit en förutsättning för den mobila revolutionen, säger Claes Gustafsson, ordförande Nobelkommittén i kemi till SVT.

Nästa steg i batteriutvecklingen tros bli de så kallade solid-state batterier, som ersätter vätskorna i litiumjonbatterierna med solida material. De tros bli enormt mycket bättre och effektivare än dagens litiumjonbatterier. Om en sådan innovation i framtiden tilldelas Nobelpriset återstår att se.

Missa inget
En till två gånger i månaden får du ett trevligt nyhetsbrev med en sammanfattning av de senaste nyheterna. Det är helt gratis.
Kristofer är grundaren av Allt om Elbil. Följer utvecklingen av elbilen med fascination sedan 2016. Kör självklart också elbil. Mer information och kontakt.