Elbilen Xpeng G3 börjar säljas i Norge – Kinas säkraste elbil

Kinesiska elbilen Xpeng G3 kommer till Norden, nämligen till Norge redan i år. Elbilen G3 ska, enligt företaget själva, vara utrustad med en av världens mest avancerade förarassistanssystem bestående av 20 olika sensorer som i framtiden ska tillåta helt autonom körning.

Bilen som kommer till Norge ska vara utrustad med ett batteripaket på 66,5 kWh vilket ska räcka till omkring 450-450 kilometers räckvidd. Bilen får framhjulsdrift, med en motor som ger 194 hästkrafter och en acceleration från 0-100km/h på 8,6 sekunder.

I Kina har bilen redan gjort succé, med över 20 000 sålda bilar som tillsammans har kört 10 miljoner bekymmersfria mil. Xpeng tar säkerhet på allvar och enligt Kinas motsvarighet till EuroNCAP (C-NCAP) är G3 den säkraste elbilen myndigheten har testat. Hyllas göra både bilens aktiva och passiva krocksäkerhet.

Instegspriset är ännu inte officiellt, men enligt den norska importören, ska det vara konkurrenskraftigt. I Kina kostar Xpeng G3 motsvarande från 325 000 kronor, upp till 365 000 kronor. Många spekulerar ett bilen kan komma att utmana Teslas billigare modeller Model 3 eller Model Y – framförallt om priset blir lågt.

Missa inget
En till två gånger i månaden får du ett trevligt nyhetsbrev med en sammanfattning av de senaste nyheterna. Det är helt gratis.
Kristofer är grundaren av Allt om Elbil. Följer utvecklingen av elbilen med fascination sedan 2016. Kör självklart också elbil. Mer information och kontakt.