Elbilen Toyota bZ3 kan komma till Europa 2024

Toyota kämpar med att få ut sin första från grunden byggda elbil Toyota bZ4x. Problem med hjul som kan lossna gjorde att Toyota fick återkalla alla levererade bilar i somras. Nu tre månader senare finns ännu ingen lösning i sikte, enligt Dagens PS.

Det är en tråkig start på den första elbilen i en serie av 15 planerade modeller som Toyota visade upp koncept på i slutet på förra året. Arbetet går dock vidare, och en av modellerna på tur är sedanen Toyota bZ3.

Den kommer bli en naturlig efterföljare till Toyota Crown som är populär i Kina och USA. Med skiftet till elbilar kommer Toyota bZ3 också lämpa sig för den europeiska marknaden som en ersättare till Toyota Corolla.

Enligt brittiska Autocar kan Toyota bZ3 komma till Europa redan 2024. Det kommer bli en modell som i storleksordning placerar sig i samma segment som Tesla Model 3 – även om bZ3 inte alls komma leverera samma typ av motorprestanda.

Siffror från Kinas ministerium för industri och informationsteknologi avslöjar att bZ3 får 170 eller 238 hästkrafter. Några uppgifter om räckvidd finns dock inte.

En mindre modell kommer först

Sett till hela Toyota bZ-serie blir antagligen bZ3 den tredje i ordningen. På tur efter bZ4x finns nämligen en kompaktare elbilen som går under arbetsnamnet bZ Small Crossover. Det framkom från Toyotas presentation förra året.

I fokus för denna modellen står effektivitet. Toyota vill ge modellen lång räckvidd, men inte genom ett större batteri. Målsättningen är att erbjuda den lägsta förbrukningen på marknaden. Som mål har Toyota satt 12,5 kWh/100 km. Om Toyota lyckas är det imponerande!

Missa inget
En till två gånger i månaden får du ett trevligt nyhetsbrev med en sammanfattning av de senaste nyheterna. Det är helt gratis.
Kristofer är grundaren av Allt om Elbil. Följer utvecklingen av elbilen med fascination sedan 2016. Kör självklart också elbil. Mer information och kontakt.