Elbilen Tesla mer lönsam som taxi än fossilbilar

Foto: KTH

En studie nyligen gjord vid KTH visar att Tesla som taxi är mycket mer lönsam än en traditionell bil som körs på bensin eller diesel. Trots att en Tesla har ett dubbelt så högt inköpspris.

Undersökningen, som nyligen presenterades i Washington DC på Transportation Research Board, visar att låg driftskostnader, hög efterfrågan samt smarta strategier från förarna är bidragande faktorer till det positiva resultatet.

Undersökningen påpekar dock att en fortsatt förutsättning för att taxibranschen ska kunna ställa om och bibehålla lönsamhet så krävs en utbyggnad av laddinfrastruktur och till exempel dedikerade verkstäder för elbilstaxi.

Längre körsträckor vid el

Ett annat resultat från studien är att Tesla-taxin i genomsnitt har längre körsträcka än motsvarande diesel eller biogas-taxi. Anledningen är att de fick fler körningar till och från Arlanda där det finns ett prioriterat kösystem för elbilar.

Studien är en del i forskningsprojekten ”Elbilstaxi”, ett samarbete mellan KTH, Sustainable Innovation, Taxi Stockholm och Vattenfall. Elbilen som ingick i studien var Tesla Model S.

Missa inget
En till två gånger i månaden får du ett trevligt nyhetsbrev med en sammanfattning av de senaste nyheterna. Det är helt gratis.
Kristofer är grundaren av Allt om Elbil. Följer utvecklingen av elbilen med fascination sedan 2016. Kör självklart också elbil. Mer information och kontakt.