Elbilen snart förstahandsvalet vid köp av begagnad bil i Norge

Elbilar i Norge.

Elbilar toppar nybilsförsäljningen i Norge med andelar uppåt 90 procent. Men den största bilmarknaden i landet är begagnade bilar och även här växer nu snabbt intresset för att köpa en elbil. Elbilar är nu förstahandsvalet för 44 procent av norrmännen om man slår ihop marknaden för nya och begagnade bilar, visar undersökningen.

Det är tydligt att dagens moderna elbilar nu har hunnit etablera sig på marknaden i ett decennium. Särskilt tydligt är det i Norge där volymerna tidigt var stora. Det innebär att utbudet på begagnade elbilar i landet är betydligt större än på andra marknader och intresset för dem är stort.

– Nu är det nästan lika många som vill köpa en begagnad elbil som de som uppger att de ska köpa en begagnad bensin- eller dieselbil, säger Nils Sødal, senior kommunikationsrådgivare på branschorganisationen NAF.

Undersökningen som Norstat har genomfört på uppdrag av NAF visar att 18 procent kommer att köpa en begagnad elbil nästa gång. Motsvarande siffra för begagnade bensin- eller dieselbilar är 22 procent.

– Det finns en ökning av elbilar på begagnatmarknaden och de är på väg att ta över som den dominerande preferensen även för begagnade bilköpare, fortsätter Nils Sødal.  

Många elbilister stannar kvar

Hos de som redan kör elbil idag är andelen som är benägna att köpa en elbil igen ännu större. Sex av tio uppger att de kommer att byta ut sin elbil mot en ny elbil när det är dags att byta bil. En av fyra uppger att de kommer att byta till en begagnad elbil.

– När 84 procent av elbilisterna säger att de kommer att köpa en elbil igen visar det att det nästan inte finns någon väg tillbaka när man väl en gång köpt en elbil, berättar Nils Sødal. 

Även fyra av tio som kör en bensin- eller dieselbil är övertygande om att man kommer att köpa en elbil nästa gång man köper bil. Och då är det en begagnad elbil som gäller.

– De flesta köper en begagnad bil. Att det nu finns allt fler begagnade elbilar på marknaden är något som underlättar övergången från flytande bränsle till el. Vägen till att byta till elbil har helt enkelt blivit lite enklare, avslutar Nils Sødal.  

Undersökning: Om du ska byta ut bilen du har idag, vilken typ av bil är det mest troligt att du väljer?

Typ av bilTotalManKvinna
Ny elbil26 %32 %20 %
Begagnad elbil18 %18 %19 %
Ny hybridbil7 %6 %8 %
Begagnad hybridbil12 %10 %14 %
Ny bensin- eller dieselbil5 %4 %6 %
Begagnad bensin eller dieselbil22 %24 %20 %
Annan typ1 %1 %2 %
Har ingen bil idag och/
eller kommer inte
att köpa en bil i framtiden
8 %6 %11 %
Total100 %100 %100 %
Missa inget
En till två gånger i månaden får du ett trevligt nyhetsbrev med en sammanfattning av de senaste nyheterna. Det är helt gratis.
Kristofer är grundaren av Allt om Elbil. Följer utvecklingen av elbilen med fascination sedan 2016. Kör självklart också elbil. Mer information och kontakt.