Elbilen Skoda Vision iV är blivande familje-elbilen som är en fröjd för ögat

Skoda Vision iV. Foton: Driving Electric.

Nyligen visade Skoda upp sin första elbil: Den lilla elbilen Citigo blir eldriven som baseras på Volkswagens nuvarande elbilsplattform. Skodas vision för den nya koncerngemensamma MEB-plattformen är något helt annat!

Här kliver Skoda Vision IV in i bilden. Vi har fått se skisser på konceptet och i takt med att tiden går börjar Skoda visa mer av den kommande elbilen. Nyligen bjöd Skoda in ett gäng motorjournalister till Prag för att under väldigt begränsade former provköra koncecptelbilen – och det vi får se imponerar.

Det är en elbil som till och med skulle kunna sätta det större syskonet Volkswagen i baksätet. Även om interiören är utrustad med kristaller, udda ratt och futuristiska finesser så uppges bilen återspegla produktionsbilen till 85%. Konceptet ska på något vis formas in i en familjebil med ett startpris på under €30 000, skriver Driving Electric.

Dubbla elmotorer med en total effekt på 306 hästkrafter gör bilen otroligt pigg – 0-100 km/h på 5,9 sekunder. Med en rullande start i 80km/h ska upp till 120km/h ske på 4 sekunder.

Bilens räckvidd är på 500 km, enligt WLTP-körcykeln. Batteriet på 83 kWh ska kunna snabbladdas på upp till 80% på 30 minuter. Trots sina smäckra former lastar bagageutrymmet 550 liter, vilken kan jämföras mot en Volkswagen Passat som lastar 650 liter.

Skodas första elbil på MEB-plattformen kommer lanseras någong gång under 2020, men trolig första leveranser under 2021. Om det blir Skoda Vision iV eller något annat får vi vänta på…

Missa inget
En till två gånger i månaden får du ett trevligt nyhetsbrev med en sammanfattning av de senaste nyheterna. Det är helt gratis.
Kristofer är grundaren av Allt om Elbil. Följer utvecklingen av elbilen med fascination sedan 2016. Kör självklart också elbil. Mer information och kontakt.