Följ Allt om Elbil

Hej, vad letar du efter?

Elbil

Elbilen Skoda Enyaq är här: Svenska priser från 452 500 kronor

Idag presenterade Skoda sin nya elbil Skoda Enyaq. En elsuv med en räckvidd på upp till 510 kilometer. De svenska priset på instegsmodellen av Skoda Enyaq startar på 452 500 kronor.

Under lanseringen presenterades Skoda Enyaq som en bil som lyfter Skodas formspråk till en helt ny nivå. Det i form av en muskulös bil redo att ge sig av. Fronten kännetecknas av en kristallliknande grill, som innehåller en LED-armatur (tillval). Den muskulösa formen runt bilen avrundas med ett rejält bakparti. En aerodynamisk spoiler ramar in den stora bagageluckan.

Interiört behåller Skoda sitt betryggande formspråk, samtidigt som det finns utrymme för förnyelse och förbättring. Den elektriska drivlinan gör interiören extra rymlig i klass med Skoda Kodiaq.

Tekniska specifikationer Skoda Enyaq

Skoda Enyaq lanseras i Sverige med två olika batteripaket. De har storleken 62 respektive 82 kWh. Dessa är fördelade över flera olika modeller. I Sverige heter instegsmodellen Skoda Enyaq iV 60. Modellen är bakhjulsdriven och erbjuder 180 hästkrafter med en räckvidd på 390 km från ett 62 kWh batteri.

Bakhjulsdrivna modellen med det största batteriet har fått namnet iV 80. Då drivs elbilen av ett batteri på 82 kWh och en motor på 205 hästkrafter. Räckvidden för denna är 510 kilometer.

De fyrhjulsdrivna modellerna får också de största motoralternativet. Skoda Enyaq iV 80X är utrustad med med en extra elmotor där fram och levererar elbilen 265 hästkrafter. En extra pigg prestandamodell har fått namnet Enyaq vRS. Den levererar 306 hästkrafter och 0-100 km/h ska ske på 6,2 sekunder. De två fyrhjulsdrivna modellerna får en räckvidd på upp till 460 kilometer.

Skoda har angett preliminära priser för de bakhjulsdrivna modellerna. Skoda Enyaq iV 60 kommer kosta från 452 500 kronor. Skoda Enyaq iV 80 har ett startpris på 551 100 kronor.

ModellENYAQ 60 iVENYAQ 80 iVENYAQ 80x iVENYAQ vRS iV
Drivning4×24×24×44×4
Max. effekt132 kW150 kW195 kW225 kW
Max. vridmoment310 Nm310 Nm425 Nm460 Nm
Acceleration(0-100 km/h)8,7 s8,5 s6,9 s6,2 s
Topphastighet160 km/h160 km/h160 km/h180 km/h
Räckvidd (WLTP)390 km510 km460 km460 km

Skoda Enyaq, en rejäl elbil med dragkrok

Skoda Enyaq snabbladdning på upp till 125 kW. Att ladda den största modellen från 10 och 80 procent ska ta ungefär 40 minuter. Elbilen får också dragkrok, något som är väldigt efterlängtat hos oss svenskar. Den får dra upp till 1400 kg. Lastutrymmet är på hela 585 liter och är i storlek med en Volvokombi.

Skoda Enyaqs utrustas också bland annat head-up-display med förstärkt verklighet. Norbert Weber, designchef för interiören på Skoda har tidigare beskrivit interiören och funktionaliteten i förarmiljön:

”Interiören är ren, luftig, innovativ och hållbar. Ren tack vare hur lätt det är att konfigurera Design Selections och temapaketen, luftigt tack vare dess rymlighet och känsla av rymd. Innovativt tack vare funktioner som den centrala skärmen på 13-tum och den nya head-up-displayen som inkluderar förstärkt verklighet, och hållbart tack vare användningen av naturliga och återvunna material.”

Dessutom är Enyaq alltid uppkopplad. Batteriladdningen och luftkonditioneringen kan fjärrstyras via appen ŠKODA Connect.

Annons.

I utvalda länder startar försäljningen redan nästa vecka. Den svenska försäljningsdagen blir dock i oktober. Den som vill uppleva Enyaq hos återförsäljarna måste dock vänta till första halvan av nästa år.Relaterad läsning

Skriven av

Kristofer är grundaren av Allt om Elbil. Följer utvecklingen av elbilen med fascination sedan 2016. Kör självklart också elbil. Mer information och kontakt.

Kommentera eller läs kommentarer

Elbil

I slutet på april var det premiär för nya fyrhjulsdrivna ID.4. Nu öppnar Volkswagen orderboken för det nya tillskottet. Modellen får tilläggsbeteckningen GTX och...

Elbil

I helgen har Elon Musk medverkat i den populära humorshowen Saturday Night Live som spelas in i New York. Samtidigt som Elon gästade stortstaden...

Annons

Följ oss på Facebook

Vårt nyhetsbrev

En gång i månaden skickar vi ett trevligt nyhetsbrev med en sammanfattning av de senaste nyheterna. Det är helt gratis.

Annons
Annons