Elbilen Ora Funky Cat dimper ner i Europa – Storbritannien först ut

Ora Cat från Great Wall Motors (GWM) vill vara en direkt utmanare till alla små elbilar där ute. Att GWM har siktet på Europa har varit känt länge. Det är till och med bekräftat att Ora Cat ska komma till Sverige. Däremot har det inte funnits någon tidplan.

Nu står det däremot klart att Storbritannien är en av de första bekräftade marknaderna som får leverans av den nya katten. Planen är att försäljningen ska starta i augusti och de första leveranserna ska ske kunder hösten.

Sedan har vi det där med namnet på bilen. Den har kallats för Ora Cat, Ora Good Cat och Cat 01. Det hela tycks variera mellan olika marknader. Till Storbritannien och då sannolikt resten av Europa kommer den gå under namnet Ora Funky Cat – och initialt med tillägget First Edition.

Ora Funky Cat First Edition får ett batteripaket på 48 kWh och ska erbjuda en räckvidd på upp till 300 kilometer. Snabbladdning ska dock endast vara möjligt med blygsamma 80 kW vilket ska ge 15 till 80 procent på 42 minuter. För hemmaladdning finns en AC-ombordladdare på 11 kW.

Bland finesserna finns adaptiv farthållare, 360-graderskamera, backkamera, LED-ljus och 18-tums aluminiumfälgar. Bland andra bekvämligheter nämns stolsvärmare, trådlös mobilladdning och ett infotainmentsystem med stöd för Android Auto och Apple CarPlay.

Pris som en Zoe

I Storbritannien startar priset på Ora Funky Cat från £30 495 (ca 375 000 kronor) efter klimatbonus. Det är exakt samma prislapp som Renault Zoe som erbjuder längre räckvidd (380 kilometer) men långsammare snabbladdning (50 kW).

Lägger man dessutom till 20 procent kan man istället få en Volkswagen ID.3 med betydligt längre räckvidd (420 km) och dessutom mycket snabbare laddning (125 kW).

När introduktionen sker till övriga länder i Europa och Sverige återstår att se. Ännu har vi bara en formuleringen ”troligtvis under 2022” om en svensk lansering.

Missa inget
En till två gånger i månaden får du ett trevligt nyhetsbrev med en sammanfattning av de senaste nyheterna. Det är helt gratis.
Kristofer är grundaren av Allt om Elbil. Följer utvecklingen av elbilen med fascination sedan 2016. Kör självklart också elbil. Mer information och kontakt.