Elbilen Ora Ballet Cat hämtar inspiration från VW-bubblan – kan bli omtvistad

Under 2022 ska kinesiska biltillverkaren Great Wall Motors lansera vad man beskriver som en kompakt elbil i premiumsegmentet i Europa. Det handlar om bilen Ora Cat med en uppskattad räckvidd på upp till 420 kilometer och en prislapp som ska göra de europeiska tillverkan av små elbilar nervösa. Det är också bekräftat att modellen kommer till Sverige, troligtvis också under året.

Great Wall Motors ligger inte på latsidan. Hemma i Kina har man redan lanserat flera elbilar och näst på tur står en ny modell som ska locka kvinnliga köpare. Denna gången har man hämtat rejält med inspiration från en europeisk historisk bilmodell. Nya Ora Ballet Cat är nämligen slående lik Volkswagen-bubblan.

Modellen ska lanseras i mars och priset förväntas ligga på mellan 150 000 och 200 000 yuan (motsvarande 220 000 till 290 000 svenska kronor). Då får man en elbil med en framhjulsdriven elmotor med en maximal effekt på 126 kW.

Bilen går att få med två olika batteristorlekar. I den lägre prissatta varianten sitter ett LFP-batteri på 47,8 kWh som erbjuder en räckvidd på 400 kilometer enligt Kinas standardiserade och generösa körcykeln NEDC. Det större batteriet är ett litiumjon-batteri på 59,1 kWh med en räckvidd på 500 kilometer.

Lockar med klyschor

Ora Ballet Cat är klyschig på många vis. Great Wall Motors tänker att formspråket, färgval och materialvalet ska tilltala kvinnor extra mycket. Dessutom har man utrustat modellen med ett särskilt ”Lady”-läge. Det innehåller bland annat aktiva säkerhetsfunktioner som ska känna igen komplexa trafikförhållanden och erbjuder stöd i upp till 22 olika situationer. Bland annat röststyrd parkering, står det att läsa i ett pressmeddelande.

Att Great Wall Motors låtit sig inspireras av Volkswagen är inte helt problemfritt. Tillverkaren har tidigare visat upp en ”manlig” version av Ballet Cat som fått namnet Punk Cat. Den modellen är enligt Carscoops under utredning av Volkswagen:

– Vi kontrollerar detta med avseende på eventuella brott mot bruksmodell- eller designrättigheter från Volkswagen AG och förbehåller oss rätten att vidta alla nödvändiga juridiska åtgärder, ska talespersonen ha sagt till Carscoops.

Missa inget
En till två gånger i månaden får du ett trevligt nyhetsbrev med en sammanfattning av de senaste nyheterna. Det är helt gratis.