Elbilen Nezha S ska utmana Tesla Model 3 – men kommer nog inte till Europa

Den kinesiska marknaden växer snabbt med nya bilmärken som helt fokuserar på elbilar. Ett av dessa är det relativt nya bilmärket Hozon Auto som tidigare lanserat två helt eldrivna suvar under namnen Nezha U och Nezha V.

Tillverkaren har just nu en försäljning på ungefär 10 000 elbilar i månaden. Planen är att skala upp ytterligare. Just nu innehar man ”andraplatsen i försäljningsstatistiken bland nya biltillverkare”, skriver Hozon lite svävande och luddigt i ett pressmeddelande.

I ett led att växa ytterligare presenterar tillverkaren nu en tredje modell, Nezha S. Denna gången rör det sig om en sedan fullt utrustad med den senaste självkörande tekniken för både motorväg och stadsmiljöer. Till sin hjälp har Nezha S 13 kameror, 12 ultraljudssensoror, fem vågradar och två lidar.

Elbilen mäter någon decimeter större än Tesla Model 3 – vilket är en av modellen man har för avsikt att utmana. Andra tänkbara utmanare är de inhemska elbilarna Nio ET5, BYD Seal och Xpeng P7.

Hozon Auto ger oss inte så mycket detaljer kring drivlinan eller prestandan mer än att modellen ska klara 0–100km/h på 3,9 sekunder.

Man anger också den uppskattade förbrukningen till 12 kWh per 100 kilometer. Då ska vi dock ta i beaktande att det rör sig om den kinesiska körcykeln NEDC som är betydligt mer generös än vår europeiska standard WLTP.

Från interiören får vi se två bilder. De avslöjar en större vertikal mittskärm som kompletteras med headsup-display för föraren samt en kompakt skärm för passageraren fram.

Det finns inga uttalade planer om att Hozon ska lansera Nezha S i Europa. Den planerade kinesiska lanseringen är däremot satt till under det här året.

Missa inget
En till två gånger i månaden får du ett trevligt nyhetsbrev med en sammanfattning av de senaste nyheterna. Det är helt gratis.