Elbilen Mercedes EQS får nu köra själv i Tyskland på vissa vägar

Med introduktionen av elbilen Mercedes EQS kommer också Mercedes självkörande mjukvara Drive Pilot. Målet är att kunna tillåta helt autonom körning så att föraren kan fokusera på annat under körningen.

Fram till idag har Drive Pilot lagligt kunnat uppnå motsvarande nivå 2 på den självkörande skalan. Det innebär att bilen kan hålla sig i trafiken men under uppsikt av föraren som måste visa sin närvaro genom att hålla i ratten.

Nu har Mercedes som första tillverkare i Tyskland fått tillåtelse att börja köra på nästa nivå. Det innebär att bilen får bli helt självkörande under vissa förhållanden. Det innebär att föraren inte behöver hålla i ratten.

På lämpliga motorvägar och där trafiken är tät får föraren låta Drive Pilot ta över helt och hållet om hastigheten understiger 60 km/h. Drive Pilot kommer att kunna anpassa hastigheten, hålla avstånd och hålla sig i filen. Bilen kommer också kunna hålla koll på skyltar och undvika oväntade trafiksituationer genom olika undanmanövrer.

– Myndigheternas godkännande är ett genombrott: Vi är den första tillverkaren som sätter villkorlig automatiserad körning i serieproduktion i Tyskland. Vi är glada över att Tyskland fortsätter sin pionjärroll inom automatiserad körning med detta godkännande, säger Markus Schäfer, styrelseledamot för Daimler och Mercedes-Benz.

Drive Pilot gör det möjligt för föraren koppla av och ger möjligheten till att fokusera på andra uppgifter under färden, förklarar Mercedes. Till exempel att ägna sig åt onlineshopping eller kolla e-posten.

Initialt kommer det finnas 13 191 kilometer vägar där Drive Pilot kommer fungera. Mercedes hoppas nu att fler länder ska följa efter. Drive Pilot kommer att finnas tillgängligt i Tyskland under första halvan av 2022.

Missa inget
En till två gånger i månaden får du ett trevligt nyhetsbrev med en sammanfattning av de senaste nyheterna. Det är helt gratis.
Kristofer är grundaren av Allt om Elbil. Följer utvecklingen av elbilen med fascination sedan 2016. Kör självklart också elbil. Mer information och kontakt.