Elbilen Jaguar I-Pace läggs ner lagom till märkets nylansering

Jaguar som ingår i JLR-koncernen som i sin tur ägs av indiska Tata håller på att ta ett rejält omtag. Det handlar om att ställa om till elbilar, och det ska man göra genom att lansera en serie elbilar lagom till 2025. Fast det är inte Jaguars första elbil.

Redan för sex år sedan lanserade Jaguar elbilen I-Pace. En bilmodell som initialt såg ut att vara riktigt vass men sedan snabbt blev omsprungen av nykomlingen Audi e-tron och en ny vassare Tesla Model X.

Trots det har Jaguar fortsatt att fila på I-Pace, förfinat den och kommer fortsätta att sälja den ett tag till. Men nu verkar det också finnas ett slutdatumet för pionjären. Initialt var tanken att I-Pace kunde få en rejäl facelift, och finnas med i en övergångsperiod.

I en intervju för brittiska AutoCar berättar JLR-chefen Adrian Mardell att det nu blir mer sannolikt att den slopas i samband med att det nya elbilarna kommer. De kommer bygga på en helt ny plattform som fått namnet JEA och då finns det ingen anledning att hålla kvar vid det gamla.

– Nu väntar vi på JEA. Just nu säger folk till mig att det kommer att vara under första halvåret 2025. Det är knappt två år kvar. Jag skulle vara mer säker på det svaret när vi är nio till 12 månader bort, säger Adrian Mardell.

Han tillägger sedan att det slutliga beskedet om I-Pace öde kan vänta några månader till. Modellen är viktig för Jaguar då den hjälper biltillverkaren att nå utsläppsmålen.

Missa inget
En till två gånger i månaden får du ett trevligt nyhetsbrev med en sammanfattning av de senaste nyheterna. Det är helt gratis.
Kristofer är grundaren av Allt om Elbil. Följer utvecklingen av elbilen med fascination sedan 2016. Kör självklart också elbil. Mer information och kontakt.