Elbilen Honda e får virtuella sidospeglar

Honda bekräftar i ett pressmeddelande att deras kommande elbil Honda e kommer få elektroniska sidobackspeglar i form av kameror som standardutrustning.

Systemet ger fördelar både för styling, säkerhet och aerodynamik, skriver Honda. De två skärmarna på sex tum vardera är placerade i en ergonomisk placering på varsin sida om instrumentpanelen.

Kamerorna ska ge bilen en modern, ren och enkel design tillsammans med bilens steglösa A-stolpar och de infällda dörrhandtagen som fälls ut. Till skillnad från traditionella speglar är kamerorna placerade inom bilens bredd.

Rent tekniskt så ska kamerorna bidra till ett minskat luftmotstånd utmed dörrarna på ungefär 90%. Allt som allt ska det ge en förbättring på 3,8% för hela bilen – vilket förbättrar både räckvidd och energieffektivtet. Komfortmässigt ger det också ett minskat vindbrus vid höga hastigheter.

Honda skriver att kamerhusen ska vara utformade på ett sätt som hindrar vattendroppen från att hamna på objektivet. Linsen är också behandlad med en vattenavstötande yta.

Honda e

Flera vyer

Föraren kan välja mellan flera vyer, bland annat normal vy och en vidvinkelvy. Vidvinkelvyn kan minska den döda vinkeln med ungefär 50% vilket ska bidra till en ökad säkerhet. Skärmarnas ljusstyrka justeras automatiskt efter rådande ljusförhållanden.

När Honda e kommer till marknaden kommer den ha en räckvidd på över 200 km, och ska kunna snabbladdas upp till 80% på 30 minuter. Interiören ska vara rymlig och ge en lounge-liknande känsla. Den sportiga bakhjulsdriften ska ge en rolig körupplevelse lovar Honda.

Produktionsversionen av Honda e presenteras senare i höst.

Missa inget
En till två gånger i månaden får du ett trevligt nyhetsbrev med en sammanfattning av de senaste nyheterna. Det är helt gratis.
Kristofer är grundaren av Allt om Elbil. Följer utvecklingen av elbilen med fascination sedan 2016. Kör självklart också elbil. Mer information och kontakt.