Elbilar har bäst räckvidd på sommaren – experterna förklarar och tipsar

Temperaturen har en märkbar påverkan på räckvidden hos elbilar. Geotab, experter inom IoT och uppkopplade fordon, har analyserat över 4 200 elfordon, 5,2 miljoner resor och har samlat på sig en hel del data. Från datan har Geotab i en studie kunnat redovisa hur mycket temperaturen påverkar räckvidden hos elbilar.

Studien visar att 21,5 °C är den mest optimala temperaturen för maximal räckvidd. Alltså ett traditionellt svenskt sommarklimat. Mellan 10 och 33 °C ligger räckvidden på en nominell nivå (100%) eller högre. Över och under de här temperaturen sjunker räckvidden.

De flesta elbilarna följer en liknande kurva när temperaturen sjunker eller ökar. Både kallare och varmare temperaturer påverkar räckvidden även om ett kallare klimat har en större inverkan.

– Räckvidden för elbilar påverkas av temperaturen och inte av dålig batteriprestanda främst på grund av uppvärmning eller kylning av bilen och dess batteri, berättar Johan Wredström, affärsutvecklingschef för Norden på Geotab.

– När det exempelvis är en riktigt varm dag så väljer de flesta att sätta på AC:n för att kyla kupén, vilket drar mycket energi från batteriet. Samma sak gäller när man väljer att sätta på värmen när det är en riktig kall dag. Detta slår hål på myten att den primära anledningen till minskad räckvidd i kalla temperaturer beror på försämrad batteriprestanda, fortsätter Johan Wredström.

Datan som Geotab samlat in finns samlad i verktyget ”Temperature tool for EV range”. Här kan man söka fram och förutspå räckvidden för en mängd olika elbilar och modeller vid en viss temperatur. Det verktyget finns att kolla in på Geotabs hemsida här.

Geotab tipsar

Tre tips för att utöka räckvidden under varma och kallar dagar.

  1. Värm sätena och ratten istället för kupén. Uppvärmning av kupéluften kan förbruka upp till 3 000–5 000 watt och är mycket mindre effektiv än uppvärmning av sätet och ratten (cirka 75 watt), som överför värme till kroppen via ledning. Vid mycket kalla temperaturer kan minimering av kupéuppvärmning dock bara hjälpa dig en bit på vägen, och du förlorar fortfarande energi från batteriets värmestyrningssystem.
  2. Förbered ditt fordon Om det är varmt, svalka bilen. När det är kallt, värm bilen. Om du slår på bilens värme medan den fortfarande är inkopplad minimerar du den extra belastningen genom att värma (eller kyla) bilen innan du påbörjar din resa. Utnyttja denna förkonditionering som elbilar möjliggör. Om du har möjlighet, parkera gärna i ett garage. 
  3. Låt bilen vara inkopplad under extremt kalla eller varma dagar. 
    Förutom fördelarna med att förkonditionera fordonet före resan rekommenderas att fordonet är inkopplat under mycket varma eller mycket kalla dagar när fordonet inte används. När fordonet är inkopplat kan det interna systemet upprätthålla temperaturkontrollen av batteriet, vilket förlänger batteriets livslängd i det långa loppet.
Missa inget
En till två gånger i månaden får du ett trevligt nyhetsbrev med en sammanfattning av de senaste nyheterna. Det är helt gratis.
Kristofer är grundaren av Allt om Elbil. Följer utvecklingen av elbilen med fascination sedan 2016. Kör självklart också elbil. Mer information och kontakt.