Elbilen förbrukar 30 kilo råmaterial under sin livstid – en bråkdel jämfört med fossildrift

Fordonsorganisationen Transport & Environment har i en ny studie tittat på miljöpåverkan hos bilar. Skillnaden mellan olika drivlinor är enorm visar det sig.

Studien visar att en elbil som återvinns endast har förbrukat 30 kilo råmaterial under hela sin livslängd. Något helt annat är det för en bil med förbränningsmotor som enbart i bränsle förbrukar 17 000 liter bensin.

Gapet kommer dessutom öka ännu mer i takt med tekniska framsteg i batteriutveckling. Under det kommande decenniet kommer mängden litium i elbilsbatterier att halveras. Mängden kobolt kommer minska med mer än tre fjärdedelar och nickel till omkring en femtedel.

Syftet med rapporten ’From dirty oil to clean batteries’ är att visa på miljöpåverkan hos olika drivlinor. Den visar dessutom på flera ekonomiska fördelar med den elektriska drivlinan och hur vi i större utsträckning kan göra Europas biltillverkningen och fordonsflotta mindre beroende av omvärlden.

– Detta är långt ifrån den nuvarande situationen där Europas bilflotta mer eller mindre är helt är beroende av råoljeimport. Ökad batterieffektivitet och återvinning kommer göra EU betydligt mindre beroende av import av råvaror till bilar, säger Lucien Mathieu, analytiker på Transport & Environment.

Missa inget
En till två gånger i månaden får du ett trevligt nyhetsbrev med en sammanfattning av de senaste nyheterna. Det är helt gratis.
Kristofer är grundaren av Allt om Elbil. Följer utvecklingen av elbilen med fascination sedan 2016. Kör självklart också elbil. Mer information och kontakt.