Elbilen är billigare att äga än en fossilbil enligt studie

Volkswagen ID, konceptbild.

En studie utfärdad av Universitet i Michigan visar att det är billigare att äga en elbil än en bensindriven bil. Bara själva besparingen för drivmedlet innebär en halvering av kostnaden. I Sverige är en sådan besparing ännu högre, då fossila bränslen är hårdare beskattade här.

Studien som universitet gjort tittar dock bara inte på kostnaden för drivmedlet. Servicekostnader för en elbil är också mindre. Elbilen har färre rörliga delar som slits än vad en bensindriven bil har. Likaså finns det inga avgassystem som kan gå sönder, en elbil har ett mindre behov av kylning och en elbils förmåga att motorbromsa sparar på bromsskivorna.

Sedan finns det andra komponenter som oftast byts ut i samband med regelbundna serviceintervall för fossilbilar som helt uteblir. Detta är kostnader för oljebyten, kamremmar, luftfilter, bränslefilter, tändstift och andra förbrukningsartiklar förknippade med fossilmotorn.

Fri parkering på stan

I Sverige är det vanligt med gratis parkering för elbilar i kommunala parkeringar och parkeringshus. I anslutning till parkeringsplatserna brukar det också oftast finnas möjligheter till att ladda elbilen kostnadsfritt ytterligare en besparing (så länge den möjligheten finns).

Missa inget
En till två gånger i månaden får du ett trevligt nyhetsbrev med en sammanfattning av de senaste nyheterna. Det är helt gratis.
Kristofer är grundaren av Allt om Elbil. Följer utvecklingen av elbilen med fascination sedan 2016. Kör självklart också elbil. Mer information och kontakt.