500 elbilar klarade sig i omtalade jättebranden på fartyg med 4000 bilar

Temabild: Fraktskepp.

I slutet på juli skrevs det spaltmeter med nyheter om den båtbrand som uppstod utanför Nederländernas kust på fraktfartyget Fremantle Highway. En första rapport talade om att det dessutom fanns först 25, och sedan närmare 500 elbilar, av de totalt 3800 bilarna lastade ombord.

Av den anledningen gick nyheten så klart viral. Det efter att räddningstjänsten kort i förbifarten uttryckt sin oro att det fanns elbilar ombord, och hur det möjligtvis skulle kunna påverka släckningsarbetet. Men nu visar det sig att de 500 elbilarna ombord klarade sig i branden – och därmed antagligen inte är orsaken till branden.

I början på augusti fick räddningsarbetare branden under kontroll och kunde släcka den. För besiktningen står nu bärgningsföretaget Boskalis. Deras första rapport visar att de fyra nedre av 12 däck i stort sett är oskadade. Det var på de nedre däcken som elbilarna var lastade.

– Omkring tusen bilar, inklusive 500 elektriska, är i gott skick vid första anblicken, säger Peter Berdowski, från bärgningsföretaget Boskalis, enligt DPA Press Agency. Men det är fortfarande oklart hur de kan återvinnas.

Orsaken till varför branden startade är fortfarande under utredning. Den frågan är mer komplex, då de fyra övre däcken smält samman totalt. Nästa steg nu är att tömma skeppet på bränsle, för att helt utesluta risken för en oljeläcka. Därefter kommer man kunna fortsätta att bärga lasten och utreda brandorsaken.

Bortsett från de materiella skadorna omkom olyckligtvis en person i branden.

Missa inget
En till två gånger i månaden får du ett trevligt nyhetsbrev med en sammanfattning av de senaste nyheterna. Det är helt gratis.
Kristofer är grundaren av Allt om Elbil. Följer utvecklingen av elbilen med fascination sedan 2016. Kör självklart också elbil. Mer information och kontakt.