Elbilarna är bäst på att behålla sitt andrahandsvärde

Foto VW

En undersökning gjord av annonssajten Wayke visar att elbilar har högre andrahandsvärde än traditionella bilar med fossilmotorer. En tre år gammal elbil med 6000 mil på mätaren behåller i genomsnitt 60-70 procent av sitt nybilsvärde. Undersökningen visar att motsvarande fossilbil knappt behåller halva sitt nybilsvärde.

Det framgår att andrahandsvärde på elbilar under de senare åren har ökat. En av orsakerna är det nya bonus-malus-beskattningssystemet för bilar som infördes förra året. Bara sedan dess har andrahandspriserna på elbilar ökat med 30 procent.

En annan orsak till att elbilens andrahandsvärde håller sig högt är att biltillverkaren är oförmögna att tillgodose efterfrågan på elbilar, visar undersökningen.

– Svenskarna verkar allt mer redo att byta till elbil men producenterna hänger inte med. Det är brist på både nya och begagnade elbilar vilket är den främsta orsaken till att priserna ökar, säger Waykes vd Martin Fransson.

Elbilarna har också visat sig hålla längre än vad många vågat tro. Bland annat så har Tesla i stor skala kunnat bevisa hur hållbara deras elbilar är. Det är också därför Tesla toppar listan med bäst andrahandsvärde.

Elbilar med bäst andrahandsvärde

ModellVärdetapp per tusen mil (%)Halverat värde (mil)
Tesla Model S415 839
Tesla Model X513 941
Hyundai Ioniq Electric106 502
Kia Soul EV106 308
Volkswagen e-Golf106 297
Missa inget
En till två gånger i månaden får du ett trevligt nyhetsbrev med en sammanfattning av de senaste nyheterna. Det är helt gratis.
Kristofer är grundaren av Allt om Elbil. Följer utvecklingen av elbilen med fascination sedan 2016. Kör självklart också elbil. Mer information och kontakt.