Elbilar ska ta Spanien ur krisen: Seat och Cupra står som vinnare

Pressbild: Cupra

Hållbara transporter med elbilar och batteritillverkning i spetsen ska ta Spanien ur det ekonomiska nedslaget efter utebliven tursim till följd av pandemin. Målsättningen är att säkra omställningen till eldrivna bilar och att förse landet med nödvändig infrastruktur för att bli självförsörjande på elbilar.

Regeringen har skapat ett halvstatligt partnerskap med biltillverkaren Seat, energiföretaget Iberdrola, finansinstitutet Caixabank och telekomföretaget Telefónica. Partnerskapets första steg blir att starta batteritillverkningen i Katalonien.

– Projektet kommer att möjliggöra utveckling av en rad åtgärder för att garantera att Spanien har nödvändig infrastruktur för att autonomt och konkurrenskraftigt tillverka elbilar, säger Spaniens industri- och turistminister Reyes Maroto.

Stora möjligheter för spanska Seat

I anslutningen till tillkännagivandet träffade också Volkswagenchefen Herbert Diess spanska myndighetsrepresentanter på Seats anläggning i Spanien. Herbert beskriver det hela som en ”historisk möjlighet” i ett inlägg på LinkedIn.

Den första elbilen kommer från Seats prestandamärke Cupra. Det är Cupra Born, en tuffare variant av syskonbilen Volkswagen ID.3, som lanseras senare i år.

– Cupra kommer bli ett världsomspännande elbilsmärke sprunget ur Spanien för den ungdomliga. Den första eldrivna modellen Cupra Born lanseras senare i år. Den lilla elbilen har gjort ett bra första intryck och kommer bli mycket mer emotionell och mer Cupra än någonsin, skriver Herbert.

Missa inget
En till två gånger i månaden får du ett trevligt nyhetsbrev med en sammanfattning av de senaste nyheterna. Det är helt gratis.
Kristofer är grundaren av Allt om Elbil. Följer utvecklingen av elbilen med fascination sedan 2016. Kör självklart också elbil. Mer information och kontakt.