Elbilar från Tesla, Ora och Hyundai är det säkraste du kan köra

Varje år summerar Euro NCAP sina krocktester och utser de bästa bilmodellerna i respektive kategori, den så kallade ”Best in Class”. 2022 har varit ett av de mest hektiska året för krocktestarna med många nya modeller och mycket ny teknik.

En del modeller utmärker sig mer än andra och elbilarna dominerar bland de modellerna som gjort bäst ifrån sig. Absolut i topp hamnar Tesla som plockar hem topplaceringar i tre kategorier.

Tesla Model S plockar hem titeln ”Best in Class” i kategorin Executive och Helelektriskt. I kategorien Liten SUV hittar vi Tesla Model Y överst.

– Tesla har gjort ett enormt inflytande på den europeiska bilmarknaden tack vare sin design och målsättning. Företaget har varit fast beslutet att göra ett namn för sig när det kommer till säkerhet. Tesla Model S och Tesla Model Y är båda högpresterande inom skydd för vuxna och båda bilarna uppnådde det högsta betyget på 98 % i Safety Assist av alla fordon i denna lista. Tesla Model S är också bäst i klassen i kategorin Helelektriskt, skriver Euro NCAP.

Nylanserade Hyundai IONIQ 6 vinner utmärkelsen i kategorin Stor familjebil. Euro NCAP lyfter bland annat fram det goda resultat i vuxenpassagerarskyddet med 97 %. IONIQ 6 är ”ett skolboksexempel på den senaste säkerhetstekniken och bilmodellen följer den senaste fordonsutvecklingen”.

Från ingenstans dyker nylanserade Ora upp på listan med sin kompakta elbil Funky Cat (som i Sverige heter Ora 300 Pro). Den plockar hem segern i kategorin små familjebilar.

– Ora är exceptionellt välutrustad och överträffade flera välkända varumärken, noterar Euro NCAP.

Från samma koncern kommer laddhybriden Wey Coffee 01. Den vinner titeln som bästa Stora familjebil.

Utmärkelsen ”Best in Class” beräknas från summan av de fyra bedömningsområdena: Vuxna, Barn, Fotgängare och Förarstöd.

Missa inget
En till två gånger i månaden får du ett trevligt nyhetsbrev med en sammanfattning av de senaste nyheterna. Det är helt gratis.
Kristofer är grundaren av Allt om Elbil. Följer utvecklingen av elbilen med fascination sedan 2016. Kör självklart också elbil. Mer information och kontakt.