Den seglivade myten att elbilen bara är något för storstadsbor biter sig stundvis fast ordentligt. Senast i en rikstäckande TT-nyhet om norska elbilsvanor.
Redan 2019 kommenterade Alexandra Andersson, ansvarig för elbilsstatistiken på elkraftbranschens intresseorganisation Power Circle, utbredningen av elbilen. Hon menade att det kan vara betydligt enklare att ha elbil på landsbygden.
– För många ligger närmaste mack långt bort. Och fler och fler mackar läggs ner. Men att ladda elbilen hemma går ju utmärkt på landsbygden medan storstadsbor i hyresrätt kan ha svårt att hitta en laddplats, säger hon.
Glesbygden både över och under rikssnittet
Statistik med andelen elbilar av bland alla nyregistreringar per län i Sverige visar att det inte går att dra någon större slutsats baserad på befolkningstäthet. Lägsta andelen elbilar som registrerades under 2020 stod Blekinge län för. Högst andel elbilar under 2020 hittade vi i Jämtland län och Uppsala län.
Även länen Västerbotten, Östergötland, Västra Götaland, Gotland, Kronoberg och Halland ligger över rikssnittet. Stockholms län placerar sig mitt i rikssnittet med andelen 9,27%.

Glesbygdskommuner sticker ut
Om vi bryter ner statistiken per kommun så hittade vi flest andel elbilar bland nyregistreringarna i Bergs kommun med 7000 invånare i Jämtlands län. Andelen registerade elbilar här var 23%. Då ska vi dock ha i åtanke att det är från små volymer. Totalt registrerades det 60 bilar i länet, varav 14 stycken var elbilar.
Bergs kommun sticker dock ut i sammanhanget. Man var tidigt ute när man satsade på laddinfrastruktur i länet. Redan 2016 satsade energiföretaget BTEA fem miljoner kronor på 25 nya publika laddstationer i kommunen. 10 mil från Berg hittar vi Krokom, som visar på samma höga andel nya bilar. Där var 21 procent av alla nya bilar en elbil.
Storstäderna var dock först
Storstäderna var först på att ta till sig elbilen. Om vi backar ett par år så toppade Stockholm, Göteborg och Malmö andelsstatistiken av nya elbilar. Det var kanske inte så konstigt. För tio år sedan hade elbilen betydligt kortare räckvidd och laddinfrastrukturen var långt ifrån vad den är idag. Elbilen var perfekt för ett par kilometers pendling i tätorten.
Idag har elbilarna både längre räckvidd, det finns fler laddare över hela landet. Det gör att elbilen blir allt mer funktionell i större delar av landet. Att storstäderna var först gör nog att myten om att endast storstadsbor anammar elbilen lever kvar. Den är dock inte sann, idag är racet betydligt jämnare och det största bränslet är utbyggnaden av ny laddinfrastruktur.
Kommentera