Elbil kör 7 km under vatten, på 30 meters djup

En Toyota Land Cruiser från 1978 är tillverkad för att köra på land, det hör man till och med på namnet. Men det har inte hindrat ett gäng ingenjörer och dykare från att prova att köra bilen under vattnet.

Men historien började redan för 40 år sedan. Redan då försökte ett gäng entusiaster korsa Darwin Harbour i norra Australien. En sträcka på 7 kilometer med ett vattendjup på 30 meter. Det försöket fick avbrytas när man körde fast efter tre kilometer.

Tillbaka till nutid, och det var dags för ett nytt gäng att ge sig an utmaningen. Till sitt förfogande hade man exakt samma Land Cruiser som användes för 40 år sedan. Den stora skillnaden var att teamet valde att konvertera drivlinan till eldrift. Teamet gav bilen en vattentålig elmotor, och fyllde hjulen med vatten för att klara av det höga trycket nere på djupet.

– Vi kör en 45-årig Land Cruiser under Darwins hamn på trettio meters djup i sju kilometer. Det finns inget som verkar vara svårt med det, säger Luke Purdy, och fortsätter: Men det är viktigt att förstå teorin om vad som händer under höga tryck och vad som händer med syre under vatten. Och så finns det en utmaning med att hålla viktiga komponenter torra.

– Det har varit svårt eftersom vi har varit tvungna att restaurera en gammal Land Cruiser, göra den elektrisk och sedan konvertera den till en undervattensfarkost. Så på ett sätt har vi typ gjort tre ombyggnader samtidigt. Och det har varit väldigt komplicerat, men också härligt att se vad som kan hända när man samlar en hel hög med intelligenta människor med ett gemensamt mål, säger Luke Purdy.

Sju kilometer är inte en lång sträcka med en bil, den avverkas lätt på knappt en kvart vid en hastighet på 30 km/h. Men strapatsen går inte riktigt så snabbt under vatten. Ett team på 30 dykare turades om att köra bilen, i en färd som tog närmare 12 timmar. Utmaningen på 30 meters djup är att en dykare bara kan spendera runt 15 minuter med att köra bilen, innan det är dags att gå upp till ytan igen.

ABC News Australien har gjort ett inslag om strapatsen. Du kan se det i videospelaren nedan:

Två världsrekord blev det. Längsta färden med en bil under vatten och djupaste färden under vattenytan.

Missa inget
En till två gånger i månaden får du ett trevligt nyhetsbrev med en sammanfattning av de senaste nyheterna. Det är helt gratis.
Kristofer är grundaren av Allt om Elbil. Följer utvecklingen av elbilen med fascination sedan 2016. Kör självklart också elbil. Mer information och kontakt.