Vägtrafiken skapar idag utsläpp i form av avgaser men också genom små skadliga partiklar från däck- och vägslitage, samt bromsdam. Just dessa partiklarna är något som ofta används av de som argumenterar emot elbilar.
De menar att elbilar väger mer och därmed bidrar till att de utsläppen ökar och därför skulle elbilar vara något dåligt. Men nu kommer en ny studie som ser till helheten och den visar tydligt att det bara är ännu en myt om elbilar.
Bakom rapporten står EU-initiativet EIT Urban Mobility som nu tittat närmare på utsläppen från vägtrafiken. Idag är bromsslitage den största källan till icke-avgasrelaterade utsläpp i tätorter, eftersom frekventa accelerationer och inbromsningar är vanligt.
Rapporten betonar att elbilar generellt är tyngre än andra fordon med förbränningsmotorer på grund av batteripaketet. Det ökar bromsbelastningen och skulle kunna leda till högre utsläpp av partiklar.
Men eftersom elbilar använder sig av regenerativ bromsning som återvinner rörelseenergi vid inbromsning för att ladda batteriet minskar dock behovet av traditionella mekaniska bromsar och bidrar därmed till att minska både bromsslitage och partikelutsläpp.
I ett värstascenario, det vill säga med en hög användning av de mekaniska bromsarna, kommer en elbil ändå bidra till att reducera utsläppen från bromsslitage med 83 procent. I de allra flesta fall är minskningen större än så.
Eftersom elbilar är tyngre ger de däremot ett ökat däck- och vägslitage. Elbilar är generellt 20 procent tyngre än motsvarande bensin- eller dieselbil. Studien visar att vikten är direkt proportionell mot utsläpp från däckslitage, till exempel ger en bil med 20 procent högre vikt ett 20 procentigt högre däckslitage.
Men sammantaget vägs ökade utsläpp från slitaget av däck och vägar hos elbilar upp av minskade utsläpp från bromsslitage. Dessutom eliminerar elbilar helt avgaser, vilket ytterligare förbättrar luftkvaliteten.
– Elektrifiering av fordonsflottan är därför positivt ur ett luftkvalitetsperspektiv, summerar EIT Urban Mobility.
Kommentera