Elbil är nu förstahandsvalet hos tjänstebilsförare

Företaget LeasePlan kartlägger varje år i en undersökning hur svenska tjänstebilsförare ställer sig till elbilar. Hela 41 procent av de 3600 svarande säger att de skulle välja en elbil om de skulle byta bil imorgon.

Det är tio procentenheter mer än när undersökningen genomfördes i fjol, och 19 procentenheter upp från året innan det. Ökningen sker på bekostnad av diesel som backar kraftigt.

– Det är glädjande att efterfrågan ökar så snabbt och att fyra av tio vill välja en eldriven bil nästa gång de byter bil. För första gången i mätningens historia hamnar el högst upp på tjänstebilsförarnas önskelista. Samtidigt visar undersökningen att bristen på laddstationer fortsatt är ett problem, säger Marcio Hociko, vd för LeasePlan Sverige.

Bland de som inte kan tänka sig att välja elbil är enigheten stor om varför. 80 procent anser att räckvidden på en laddning är för kort. 70 procent svarar också att det finns för få laddstationer på flervalsfrågan om varför man inte kan tänka sig välja elbil.

– Utbyggnaden av antal laddstationer har gått framåt de senaste åren och för resor i städer eller längs med de största motor- och landsvägarna är det oftast enkelt att ladda. Men på landsbygden är det fortfarande svårare och som tjänstebilsförare är det ytterst viktigt att kunna resa obehindrat i hela landet, säger Marcio Hociko, vd för LeasePlan Sverige.

Så svarade panelen

Vilket bränsle skulle du välja om du skulle göra ditt tjänstebilsval imorgon? (Jämfört med 2021 års undersökning).

El, 41% (31%).
Bensin + el, 35% (32%).
Diesel + el, 22% (33%).
Diesel, 10% (19%).
Bensin, 3% (3%)
Bensin + Fordonsgas, 1% (1%).
Bensin + Etanol 0%. (0%.)
Vet ej, 5% (5%.).

Anledningen till att inte välja elbil? (Flerval)
(Jämfört med 2021 års undersökning).

Räckvidden per laddning är för kort, 81% (84%).
Det finns för få laddningsstationer, 70% (63%).
För att batteriet tappar prestanda i kyla, 42% (43%).
Det är för dyrt, 20% (29%).
Oro för batteriets livslängd, 18% (25%).
Annat, 15% (20%).
För att andrahandsvärdet är oklart, 12% (13%).
Bilmodellerna tilltalar mig inte designmässigt, 7% (7%).

Missa inget
En till två gånger i månaden får du ett trevligt nyhetsbrev med en sammanfattning av de senaste nyheterna. Det är helt gratis.
Kristofer är grundaren av Allt om Elbil. Följer utvecklingen av elbilen med fascination sedan 2016. Kör självklart också elbil. Mer information och kontakt.