Elbil är billigare på Island trots ny kilometerskatt

Från och med årsskiftet har Island infört en kilometerskatt på elbilar och laddhybrider. Anledningen är att de tidigare lågt beskattade fordonen lett till ett hål i budgeten för vägunderhållet, och därmed bokstavligen till hål i vägarna.

Intäkterna har under det senaste decenniet minskat med 30 procent i takt med att allt fler köper elbilar i landet. Förra året var 50 % av alla nya bilar en elbil, så det nya systemet var en nödvändighet meddelar regeringen. Dessutom ser man det som en bättre och mer rättvis möjlighet till att ta betalt för själva användandet av vägnätet.

Den som kör en renodlad elbil får nu betala en skatt på 45 öre per kilometer, vilket baserat på landets genomsnittliga årliga körsträcka på 1400 mil, kommer ge en kostnad på motsvarande 535 kronor per månad i vägskatt.

För laddhybrider gäller en skatt på 15 öre per kilometer. Trots att elbilar får en högre kilometerskatt än laddhybrider och att bilar utan någon eldrift inte får någon kilometerskatt alls, så kommer det fortfarande vara billigare att äga och köra en elbil, förklarar regeringen på en informationssajt.

Fortfarande billigare med elbil.

Fordon som tankar bensin- eller diesel betalar både en skatt vid pumpen samt en skatt baserad på fordonsvikt och koldioxidutsläpp. Med alla kostnader inkluderade, som både fordonsavgifter och energikostnader räknar man med att den som kör en bensinbil i snitt kommer betala 2150 kronor per månad, och den som kör en elbil kommer betala 1075 kronor per månad.

Nästa år kommer man dessutom att introducera en kilometerskatt för även bensin- och dieselbilar vilket väntas öka kostnaden för att köra en bil med förbränningsmotor, och därmed göra det än mer fördelaktigt med elbil.

Missa inget
En till två gånger i månaden får du ett trevligt nyhetsbrev med en sammanfattning av de senaste nyheterna. Det är helt gratis.
Kristofer är grundaren av Allt om Elbil. Följer utvecklingen av elbilen med fascination sedan 2016. Kör självklart också elbil. Mer information och kontakt.