Följ Allt om Elbil

Hej, vad letar du efter?

Eldrift

Efter 32 000 mil har Teslas elbilar endast tappat 10 procent i batterikapacitet

Batterierna i elbilar tappar med tiden en del av sin kapacitet och därmed räckvidd. I vilken omfattning är en ständigt återkommande fråga. Nu redovisar Tesla statistik på sina elbilar och hur dess batterier har åldrats.

Siffrorna från Tesla är intressanta, då de är den tillverkare av elbilar som har bland de största volymerna ute på vägarna. Och framför allt har man många elbilar som rullat länge och långt.

På siffrorna som Tesla redovisar ser vi att batterierna efter 32 000 mil endast tappat 10 procent av sin ursprungliga kapacitet. I statistiken ingår Teslas två första volymmodeller Model S och Model X. Där har de äldsta bilarna idag rullat i upp till nio år.

Det största tappet sker i början av bilens livslängd. Fram till 4000 mil sker det största tappet, sedan börjar kurvan plana ut allt mer i takt med att milen ökar.

Ska överleva bilen

Teslas batterier är designade för att hålla längre än själva bilen i sig. I rapporten räknar Tesla med att den genomsnittliga bilen i USA skrotas efter 32 000 mil medan vi i Europa gör vi oss av med bilarna lite tidigare vid omkring 24 000 mil. Det gäller för Tesla Model S och X.

Batteriet i Tesla Model 3 ska enligt tidigare uttalande från Tesla vara designat för att hålla upp till 80 000 mil. Med nästa generations batterier vill Tesla nå en miljon amerikanska miles – motsvarade 160 000 mil. Ett sådant batteri skulle drastiskt minska miljöpåverkan från långmilsfordon som taxibilar, budbilar och lastbilar.Relaterad läsning

Skriven av

Kristofer är grundaren av Allt om Elbil. Följer utvecklingen av elbilen med fascination sedan 2016. Kör självklart också elbil. Mer information och kontakt.

Kommentera eller läs kommentarer

Elbil

Dagens Nyheter har träffat Volvochefen Håkan Samuelsson inför börsintroduktionen av Volvo Cars. För tidningen berättar han mer om Volvos framtida planering kring nya elbilar....

Elbil

Nu ska Toyota satsa på elbilar. Med det kommer en global satsning på motsvarande 116 miljarder kronor på batterier till elbilar under de kommande...

Stöd Allt om Elbil

Annons

Följ oss på Facebook

Vårt nyhetsbrev

En gång i månaden skickar vi ett trevligt nyhetsbrev med en sammanfattning av de senaste nyheterna. Det är helt gratis.

Annons
Annons