Video: Effektiva elbilen Lightyear One genomgår hållbarhetstester

Elbilen Lightyear One ska tillverkas i Finland. Nu pågår de första hållbarhetstesterna i utvecklingsarbetet vilket ska göra bilen redo för produktion. I en video har Lightyear dokumenterat arbetet.

Prototypen har under en vecka genomgått tuffa tester på ett 20-tal ytor på en testbana i Belgien. Det handlar allt från gropar, vägbulor, grusvägar och järnvägsövergångar. 72 sensorer har samlat in data som ingenjörerna sedan ska använda till att förbättra konstruktionen.

– Vi ville kontrollera Lightyear Ones konstruktion håller när vi kör på tuffa vägar och samla in data för våra simuleringar, säger tillverkarens fordonsingenjör Robby Janssen.

Videon ser du nedan:

Planen är att starta tillverkningen i sommar och då i en begränsad upplaga om 946 bilar. Målsättningen med Lighyear One är att skapa en sådan effektiv elbil som möjligt. Bilen har ett batteri på 60 kWh och räckvidden ska bli upp över 725 kilometer.

Bilen har fyra motorer, som oberoende av varandra driver hjulen. Trots fyra motorer så är den inget prestandamonster. Effektiviteten går först och 0-100 km/h sker på omkring 10 sekunder. Startpriserna på den begränsade upplagan beräknas landa på ungefär 1 600 000 kronor.

Till 2024 är planen att skala upp produktionen och därmed också kunna komma ner i pris.

Missa inget
En till två gånger i månaden får du ett trevligt nyhetsbrev med en sammanfattning av de senaste nyheterna. Det är helt gratis.
Kristofer är grundaren av Allt om Elbil. Följer utvecklingen av elbilen med fascination sedan 2016. Kör självklart också elbil. Mer information och kontakt.