Kanadensiska EdisonFuture presenterar gigantisk eldriven pickup – 720 km i räckvidd

Pressbild: EdisonFuture

Kanadensiska nykomlingen EdisonFuture har klivit fram i rampljuset på bilmässan i LA genom att presentera två nya elbilar. Det handlar om pickupen EF1-T och skåpbilen EF1-V. Målet är att lansera båda modellerna på marknaden till 2025.

Bakom EdisonFuture står Phoenix Motorcars som utvecklar kommersiella fordon och arbetsfordon för den Nordamerikanska marknaden i form av skåpbilar, pickuper och mindre bussar. Elbilsbolaget är ett svar på en ökad efterfrågan på eldrivna fordon.

Pickupen EF1-T sticker ut på många plan. Dels är den väldigt lång. Du får en rymlig kupé för upp till sex passagerare och ett flak med en längd på 2,5 meter i den längsta modellen. Bilen mäter då totalt 6,2 meter lång. Det gör den längre än både Tesla Cybertruck (preliminärt) och Ford F-150 Lightning som mäter 5,9 meter.

EdisonFuture erbjuder tre olika drivlinor med val av en, två eller tre motorer på pickupen. Varianten med en motor får en räckvidd på 480 kilometer medan den större varianten med tre motorer ska klara 720 kilometer (EPA).

Singel MotorDouble MotorTri Motor
Räckvidd480 km610 km720 km
Batteri120 kWh150 kWh180 kWh
Kraft440hk (298 kW)690 hk (514 kW)816hk (600 kW)
Dragkapacitet3,4 ton4,1 ton5 ton
0 till 96km/h
(0-60mph)
6,5 s4,5 s3,9

EdisonFuture delar inte med sig riktigt lika mycket kring specifikationerna för skåpbilsvarianten EF1-V. Den kommer att erbjudas med en eller två motorer, men vad räckvidden blir framgår inte.

Dragkapacitet är omkring 3,5 ton och lastutrymmet rymmer 7,3 kubikmeter respektive 11 kubikmeter beroende på storlek.

Solpaneler för mer räckvidd

Båda modellerna går att få med solceller på taket som ska ge extra räckvidd. På pickupen-modellen finns det dessutom ett utfällbart soltak som kan täcka lastbädden.

Upp till sex sittplatser

Båda modellerna har sittplats för sex personer i den rymliga interiören. Här finns också en tålig interiör av kommersiell standard. Dessutom erbjuder man smarta funktioner som som inbyggd verktygslåda i bakdörrarna.

I mitten av kupén finns en 17,5 tumsskärm som styr bilens alla funktioner, infotainmentsystem och mediaspelare. På A-stolparna sitter två 7-tumsskärmar som fungerar som bilens virtuella sidospeglar och ska erbjuda optimal sikt runt fordonet under alla förhållanden.

Längre fram planerar man dessutom att lansera en eldriven SUV baserad på plattformen. Men det blir först efter lanseringen av de andra två modellerna 2025.

Missa inget
En till två gånger i månaden får du ett trevligt nyhetsbrev med en sammanfattning av de senaste nyheterna. Det är helt gratis.
Kristofer är grundaren av Allt om Elbil. Följer utvecklingen av elbilen med fascination sedan 2016. Kör självklart också elbil. Mer information och kontakt.