Easee masspermitterar personal efter säljstoppad laddbox – kan stoppas i Norge

Det blev försäljningsförbud för Easee laddboxar i Sverige efter Elsäkerhetsverkets uppmärksammade granskningar. Nu får det betydande konsekvenser för det norska laddboxföretaget som tvingas att permittera sina anställda.

I Norge har Easee 350 anställda, och ytterligare runt 150 anställda utomlands. De anställda har informerats om att en permitteringsprocess kommer att inledas. Hur många som är drabbade är i nuläget okänt.

Anledningen till försäljningsförbudet i Sverige är bland annat att Easee laddbox saknar en jordfelsbrytare som uppfyller säkerhetskraven. Nu har också flera norska återförsäljaren valt att stoppa försäljningen. Bland annat Tibber, Haugaland Kraft, Bravida och Elkjøp.

– Människorna är grundvärdet i vårt företag och det viktigaste vi har. Det här gör oerhört ont, men den här processen är nödvändig för att människor ska ha en fantastisk arbetsplats i många decennier framöver. Jag kommer att kämpa för mitt folk ner till varenda krona. Vår resa har bara börjat, och det här är en gupp på vägen, skriver grundare Jonas Helmikstøl i ett pressmeddelande.

Kan stoppas i Norge

Enligt Norska kommunikationsmyndigheten kan det svenska säljstoppet också gälla i Norge. Det eftersom länderna ingår i samma EES-förordning. Myndigheten följer det svenska beslutet noga.

– Samtidigt är det inte så att svenskarna kan fatta ett beslut som gäller direkt i Norge. Sedan är det upp till oss att följa upp vad beslutet har för betydelse i Norge, säger John-Eivind Velure vid myndigheten till norska NRK.

Söker nytt kapital

Men Easee hade det skakigt redan innan det svenska säljstoppet. Easee är i behov av nytt kapital och bolaget har inlett en dialog med möjliga investerare. Enligt norska Dagens Näringsliv behöver bolaget samla in mellan en halv till en miljard kronor.

Orsaken är att företaget förra året planerade att sälja 900 000 laddboxar, men man lyckades bara sälja 350 000 stycken. Kvar stod Easee med många anställda som kostade enorma summor.

– Det har varit ett jäkla år. Vi anställde alldeles för många alldeles för snabbt. Vi sålde 350 000 istället för 900 000. Det är en extremt allvarlig situation, säger Helmikstøl till DN.

Missa inget
En till två gånger i månaden får du ett trevligt nyhetsbrev med en sammanfattning av de senaste nyheterna. Det är helt gratis.
Kristofer är grundaren av Allt om Elbil. Följer utvecklingen av elbilen med fascination sedan 2016. Kör självklart också elbil. Mer information och kontakt.