Detta är Vision EQXX från Mercedes – framtidens elbil får 1000 kilometer i räckvidd

Pressbild: Mercedes

Idag visade Mercedes-Benz upp sitt koncept Vision EQXX som banar vägen för framtidens elbil. Målet är 1000 kilometer i räckvidd inte genom ett större batteri utan istället genom att sänka förbrukningen.

För att nå dit har man formgivit Vision EQXX med ett lågt luftmotstånd (cd 0,17) och kombinerat det med nya innovationer. Drivlinan på 200 hästkrafter (150 kW) har en energieffektivitet på 95 procent från batteri till hjul.

Dessutom har man utvecklat ett helt nytt batteripaket med en energitäthet på 0,4 kWh per liter. I konceptet sitter ett batteri på 100 kWh som rymmer lika mycket energi som nya Mercedes EQS, men är hälften så stort och väger 30 procent mindre.

– Det är så här vi ser på elbilarnas framtid. Vision EQXX är avancerad på väldigt många sätt och den har ett batteri som är så kompakt att det till och med skulle få plats i en småbil, säger Mercedes-Benz VD, Ola Källenius.

Dessutom kompletterar man karossen med solceller som driver klimatanläggninge, infotainmentsystem och belysning. Solcellerna förlänger räckvidden med ungefär 25 kilometer en bra idag.

Enligt Mercedes Vision EQXX klara att köra från Stockholm till Berlin med en förbrukning som är ungefär hälften av vad en elbil drar idag. Mercedes uppger att förbrukningen kommer vara under 1 kWh per mil.

– Till våren kommer vi bevisa för världen att en tradikgodkänd Vision EQXX har en riktig räckvidd på över 1000 kilometer. Och vi kommer få det att se enkelt ut, sa Markus Schäfer CTO för R&D avslutningsvis i samband med den digitala premiären.

Missa inget
En till två gånger i månaden får du ett trevligt nyhetsbrev med en sammanfattning av de senaste nyheterna. Det är helt gratis.
Kristofer är grundaren av Allt om Elbil. Följer utvecklingen av elbilen med fascination sedan 2016. Kör självklart också elbil. Mer information och kontakt.