Detta är snabbladdarna i OKQ8 och Skellefteå Krafts stora laddnätverk för elbilar

Pressbild: OKQ8

OKQ8 ska tillsammans med Skellefteå Kraft bygga närmre 1100 snabbladdare på 400 stationer i Sverige och Danmark. Av dessa snabbladdare ska 800 byggas i Sverige.

Nu berättar OKQ8 och Skellefteå Kraft mer om de valda snabbladdarna som ska sättas upp med start i höst. Till sitt nätverk har man valt en Hypercharger från Alpitronics. Modellen från Alpitronics är en av Europas vanligaste modeller.

Man berättare vidare att man varit nära involverad i arbetet med utformningen av laddarna. Till exempel har man påverkat placering av skärm och längden på laddkablar. Varje station är utrustad med två CCS-kablar som kan leverera upp till 150 kW till varje enskild bil.

– Vi bedömer att det räcker för den absoluta majoriteten av elbilar under de kommande två-tre åren. Ser vi att mer effekt behövs så kan vi uppgradera och justera i efterhand, säger Åke Persson, affärsutvecklare på Skellefteå Kraft.

Första fasen i satsningen startar i höst och 43 laddare ska monteras under den perioden. I en tidigare nyhet har vi kunnat berätta om de första åtta orterna som får snabbladdarna.

– Det här är den första, men också den minsta, etappen. Arbetet kommer att trappas upp och det kommer bli fler laddare som monteras för varje fas, säger Patrik Grantås, affärsområdeschef marknad och innovation på Skellefteå Kraft.

Enligt en tidigare uppgifter till Vi Bilägare ska snabbladdarna också erbjuda möjlighet att ta emot kortbetalning.

Missa inget
En till två gånger i månaden får du ett trevligt nyhetsbrev med en sammanfattning av de senaste nyheterna. Det är helt gratis.
Kristofer är grundaren av Allt om Elbil. Följer utvecklingen av elbilen med fascination sedan 2016. Kör självklart också elbil. Mer information och kontakt.