De stora högspänningsbatterierna som sitter i elbilar är värdefulla och kan i många fall ha en betydligt längre livslängd än bilen i sig. Det är något som den tysk-indiska startupen Nunam demonstrerar.
Genom uppbackning av Audi Environmental Foundation har Nunam kunnat bygga mobila powerbanks från avvecklade elbilsbatterier plockade ur Audis testfordon och prototyper. Dessa används sedan i kombination med solceller för att ge ström till små butiker, torghandlare och verksamheter i Indien. Något som har bidragit till att höja produktiviteten och levnadsstandarden för befolkningen.
Nunam påbörjade sin verksamhet med att använda sig av återvunna batterier från laptops. Med hjälp av dessa kunde man genom en enkel USB-driven ledlampa lysa upp grönsakshandlarnas stånd. Att använda sig av uttjänta batterier från gamla datorer var däremot en mödosam och inte så effektiv process. Kvalitén på batterierna varierade stort.
Allt förändrade sig när Nunam kom i kontakt med Audi. Då öppnade sig helt nya dörrar. Batterierna som Audi kunde tillhandahålla höll en helt annan standard, var av högre kvalité och hade bättre batterikapacitet.

Ganska snabbt kunde Nunams lösningar ljussätta hela gator med torghandlare och mindre produktionsverksamheter som var direkt beroende av men saknade stabil tillgång till ström.
– Plötsligt kunde vi genom Audis batterier och solceller mer effektivt hjälpa små verksamheter som var beroende av ström men saknade bra tillgång till det. Manuell arbetskraft, dålig belysning sänkte produktiviteten. 2021 kunde vi tredubbla produktiviteten vid en syverkstad för kvinnor eftersom de inte längre var påverkade av den dåliga strömförsörjningen i regionen, berättar Nunams medgrundare Prodip Chatterjee.
Lösningarna som Nunam kunde bygga blev allt mer storskaliga. Genom kombinationer av solceller och batterilager kunde man tillhandahålla ström till allt fler verksamheter i mindre byar vilket kunde öka produktiviteten, även efter mörkrets inbrott.
Eldriven rickshaw

I den senaste serien av projekt har Nunam tagit fram en prototyp på en eldriven rickshaw som ska förenkla livet för än fler. Genom en kombination av batterilager, solceller och en e-rickshaw ska lokala entreprenörer helt självförsörjande kunna ta kontrollen över sina egna logistikflöden.
En laddstation utrustad med ett batterilager från uttjänta e-tron-batterier laddas under dagarna upp med hjälp av solceller. Under natten kan sedan rickshawn laddas upp för att klara av den kommande dagens transportuppdrag.

Den första prototypen ”Gaia” som Nunam byggt är en konverterad rickshaw som tidigare drevs av en tvåtaktsmotor. Genom att använda sig av ett gammal chassi blev det enklare att få Gaia godkänd för trafik i Europa. Något som kunnat nyttjas flitigt under uppvisningar i Europa för att uppmärksamma Audi Environmental Foundation och Nunam.

Gaia har en luftkyld permanentmagnet-synkronmotor på 3 kW med ett vridmoment på 11 Nm. Toppfarten är 48 km/h och sprinten 0 till 45 km/h klarar den på 21,63 sekunder.
Fyra uttjänta batterimoduler från Audi e-tron räcker till att ge rickshawn en räckvidd på upp till 120 kilometer. I sin nya applikationsform väntas de kunna fungera i ytterligare sju år.

Nunam bygger nu den första laddstationen för e-rickshawn i Indien. Det i direkt anslutning till den verksamhet som ska använda den. Ett litet företag som tillverkar ett lokalt godis, som senare ska säljas på den lokala marknaden.
Bonusvideo: Mer om Nunam-projektet:
Kommentera