Den norska carporten laddar elbilen med solenergi

Den norska innovationen Solarport är en carport för dig som kör elbil. I en smart konstruktion har man skapat en carport med solpaneler och laddlösning för elbilen.

– I Solarport drivs laddstationerna av inbäddade solceller i ett transparent glastak, skriver Solarport. I utvalda modeller använder också solpaneler som producerar kraft från båda sidorna, de är mer än 25% effektivare än traditionella solpaneler.

En Solarport har även solpaneler monterade på väggarna, som kan producera el när taket är täckt med snö, lyfter företaget fram bland sina fördelar.

Överskottselen som solarport producerar kan antingen skickas in i hemmet eller säljas vidare på elnätet. De soldyrkande carportarna finns för både en och två bilar.

I Norge börjar priserna på motsvarande 160 000 svenska kronor för en carport för en bil, och uppåt 240 000kr om du vill ha plats för två bilar. En singelcarport kan rustas med solpaneler för att ge tillräckligt energi för 3 000 mils körning varje år. En dubbelcarport kan ge energi nog för 5 000 mils körning varje år, uppger tillverkaren på sin hemsida.

Missa inget
En till två gånger i månaden får du ett trevligt nyhetsbrev med en sammanfattning av de senaste nyheterna. Det är helt gratis.
Kristofer är grundaren av Allt om Elbil. Följer utvecklingen av elbilen med fascination sedan 2016. Kör självklart också elbil. Mer information och kontakt.