Den globala elbilsförsäljningen tog fart under första halvan av 2021 – här är topp 10

Foto: Tesla

Den globala elbilsförsäljningen tog rejäl fart under första halvan av 2021, det visar statistik sammanställd av EV Volumes. Försäljningen av laddbara fordon dubblade jämfört med i fjol.

Även andelen laddbara fordon av den totala bilförsäljningen såg en stor ökning. Den ökade från 3 till 6,3 procent. Europa leder med en andel på hela 14 procent, också en dubblering från 7 procent i fjol.

Sett till helelektriska bilar så leder Tesla försäljningen med 386 000 levererade elbilar på global nivå. I huvudsak rör det sig om Tesla Model 3 och Model Y.

Andraplatsen knep GM som leverade 221 000 elbilar. I den koncernen ingår kinesiska SGMW som levererar mini-elbilen Wuling Honguang vilken råkar vara Kinas mest sålda elbil. Modellen är en ytterst spartansk elbil med en prislapp på strax under 40 000 kronor. 182 000 av GM:s elbilar var en Wuling Honguang.

På tredjeplats kom Volkswagen-koncernen som under första halvan av året levererade 172 700 renodlade elbilar. Här dominerar Volkswagens ID-familjemedlemmar på modellnivå.

Topp 10 laddbara modeller

För första gången så består topp 10-listan över laddbara bilar helt uteslutande av renodlade elbilar. Den första hybridmodellen på listan kommer först på plats 16. Det är Volvo XC40.

Enligt analysen kommer försäljningen av elbilar nå omkring 4 miljoner bilar på global nivå vid årets slut. Två tredjedelar av den totala laddbara försäljningen på 6,4 miljoner kommer då vara renodlade elbilar.

Missa inget
En till två gånger i månaden får du ett trevligt nyhetsbrev med en sammanfattning av de senaste nyheterna. Det är helt gratis.
Kristofer är grundaren av Allt om Elbil. Följer utvecklingen av elbilen med fascination sedan 2016. Kör självklart också elbil. Mer information och kontakt.