Den elektriska snöcykeln kommer till Sverige – en lättare eldriven snöskoter

Pressbild: MoonBikes

Franska startupmärket MoonBikes har utvecklat världens första elektriska snöcykel. En sorts hybrid mellan en cykel och snöskoter som nu lanseras i Sverige. Till skillnad från en vanlig snöskoter har MoonBike bara en skida, väger tre gånger så lite och tar sig fram helt ljudlöst.

Idéen till snöcykeln fick grundaren Nicolas Muron i alperna 2015. Han fick insikten att alla transporter förknippade med vintersport var stora fordon, med utsläpp och höga bullernivåer. MoonBikes står för en tydlig förändring.

– Vi vill att det ska vara roligt och enkelt att ta sig fram under snöiga förhållanden, och insåg att det inte fanns någon motsvarighet till det MoonBikes är. Vi har utvecklat en unik design som kombinerar friheten hos en elcykel med kraften hos en moped, säger Nicolas Muron, grundare av MoonBikes. 

MoonBike har en toppfart på 42 km/h. En uppvärmd batteribox gör att snöcykeln klarar temperaturer ner till 25 minusgrader. Batteriet på 2,5 kWh ska ge en körtid på ungefär 1,5 timmar. Genom ett valbart extrabatteri kan körtiden dubbleras.

Det tar ungefär 5 timmar att ladda batteriet från tomt till fullt. Laddningen görs genom ett vanligt vägguttag. Bakom MoonBikes finns både europeiska och amerikanska investerare. Förväntningen är att det kommer bli en vanlig syn på skidorter runt om i världen.

– Att vi bara har en skida skapar både lekfullhet och flexibilitet, där man ljudlöst tar sig in i djup skog och upp till 30 cm nysnö. Det är svårt att förneka magin i att åka genom snö – samtidigt som man faktiskt hör snön falla, avslutar Nicolas Muron. 

Missa inget
En till två gånger i månaden får du ett trevligt nyhetsbrev med en sammanfattning av de senaste nyheterna. Det är helt gratis.
Kristofer är grundaren av Allt om Elbil. Följer utvecklingen av elbilen med fascination sedan 2016. Kör självklart också elbil. Mer information och kontakt.