Delstat i USA kan förbjuda OTA-uppdateringar till bilar – ska stärka återförsäljare

Amerikanska delstaten West Virginia har ett lagförslag under bearbetning som kan förbjuda biltillverkare från att leverera trådlösa uppdateringar (OTA) till bilar. Skulle lagförslaget gå igenom försvårar det för tillverkare som Tesla och andra biltillverkare som anammat den uppkopplade bilen.

Det primära syftet bakom lagförslaget är inte att förbjuda de trådlösa uppdateringarna, men snarare en konsekvens av hur lagförslaget är formulerat. Det huvudsakliga syftet är att endast återförsäljare ska få utföra garantiärenden och reparationer i händelse av återkallelser. Det innefattar också mjuk- och hårdvaruuppdateringar som innebär omfattande ändringar i bilen.

Som en konsekvens, antagligen oavsiktligt, innebär det också att större mjukvaruppdateringar måste göras på plats hos en auktoriserad verkstad. Lagen undantar endast mjukvaruuppdateringar till navigation- och infotainmentsystem.

Det är en branschorganisation för bilhandlare som ligger bakom förslaget enligt CleanTechnica. Förslaget var ursprungligen framtaget för att värna om bilhandlarnas roll och ansvar på eftermarknaden. Det ska också föreslå att det är biltillverkare som ska stå för all utrustning som verkstaden måste ha för att utföra nämnda arbeten.

Har fått mothugg

Konsumentorganisationen Auto Innovators har skickat ett brev till den lokala delstatskongressen om att bilägarna är de stora förlorarna i det här. De vädjar om att få tillfälle att lägga fram sin syn på det hela innan lagförslaget går igenom:

”Istället för att jämna ut villkoren mellan återförsäljare och tillverkare skulle detta lagförslag drastiskt förändra rättigheterna och skyldigheterna för biltillverkarna och deras franchisehandlare i West Virginia. Många av de föreslagna ändringarna skulle gynna återförsäljarna men skulle i slutändan medföra kostnader och olägenheter för invånarna i West Virginia.”

Man menar att kunderna då måste boka tid hos, och uppsöka en verkstad varje gång en ny uppdatering kommer. Det kommer leda till att kunder drar sig för att uppdatera sina bilar vilket kan medföra att onödigt många bilar med bristande säkerhet och effektivitet rullar runt på vägarna.

Förslaget ska behandlas inom de närmsta dagarna.

Missa inget
En till två gånger i månaden får du ett trevligt nyhetsbrev med en sammanfattning av de senaste nyheterna. Det är helt gratis.
Kristofer är grundaren av Allt om Elbil. Följer utvecklingen av elbilen med fascination sedan 2016. Kör självklart också elbil. Mer information och kontakt.