De viktigaste elbilarna kommer från Tesla, Volvo och Volkswagen

Året 2020 kan bli en viktig milstolpe för elbilar. Då kommer flera elbilar från traditionella biltillverkare att nå marknaden. Likaså kommer Teslas andra ”folk-elbil” i form av SUV:en Model Y närmre sin lansering.

Bland flera hedersomnämnanden finns de små elbilarna Opel Corsa-e och Peugeot e-208 utöver trotjänarna Nissan Leaf och Renault Zoe. Samtliga elbilar som prismässigt ligger omkring 300 000-350 000kr med god räckvidd och prestanda för pengarna. Men de viktigaste spelarna under de kommande åren kommer vara helt andra modeller. Våra läsare har tyckt till.

Volvo XC40

Volvo XC40 BEV

Volvo lanserar om drygt en vecka sin första stora satsning på en elbil. Det är modellen Volvo XC40 som kommer som elbil. Denna modellen kommer att vara helt baserad på den populära små-SUV:en som Volvo lanserade för ungefär två år sedan. Volvo är ett starkt varumärke, förknippat med säkerhet och kvalité och fortsatt det enda tänkbara varumärke för många.

Exakt vad vi får är ännu inte känt, men avgörande faktorer som tillräcklig räckvidd och ett skäligt pris kan göra denna modellen till en succé och en av de viktigaste elbilarna på marknaden. Förhoppningsvis vet vi mer om en vecka.

Volkswagen ID.3

Årets stora snackis har varit Volkswagen ID.3. Här har Volkswagen satsat stort, för att lansera en elbil som kommer vara lika viktig som ”Bubblan” och Golf varit för Volkswagen. På sikt kommer ”folkelbils-versionen” av Volkswagen ID.3 ha ett pris på 350 000kr och en räckvidd på 330 km. Men de första modellerna som rullar ut under nästa år kommer vara en nivå större, med en räckvidd på 420 km och en högre, ännu okänd prislapp (men riktlinjen €40 000 finns).

Volkswagen har lovat, och satsats mycket, på att ID.3 kommer att bli en succé. Lyckas man med detta kommer ID.3 bli en lika vanlig syn som VW Golf varit – och dessförinnan Bubblan var. Volkswagens största utmaning kan nog bli produktionskapaciteten.

Tesla Model Y

Om bilen ens blir i närheten av succén som Tesla Model 3 kommer efterfrågan på Tesla Model Y bli enorm. Just nu älskar marknaden SUV:ar – och Tesla. Tesla Model Y kommer ha en räckvidd på omkring 540 km och kosta strax under 650 00kr. De första Model Y för den amerikanska marknaden förväntas börja tillverkas i slutet av 2020. Antagligen kommer Model Y föranledas av ett leveranskaos – men sådant har marknaden bestämt att man är villig att förlåta Tesla för. Till Sverige och Europa ska produktionen av Tesla Model Y komma igång i början på 2021.

Vad tror du? Vilka elbilar ser du fram emot? Kommentera nedan!

Missa inget
En till två gånger i månaden får du ett trevligt nyhetsbrev med en sammanfattning av de senaste nyheterna. Det är helt gratis.
Kristofer är grundaren av Allt om Elbil. Följer utvecklingen av elbilen med fascination sedan 2016. Kör självklart också elbil. Mer information och kontakt.