De 3 viktigaste tipsen inför din resa med elbil under julhelgen

Julen står inför dörren och många kommer ge sig ut på vägarna i helgen. I vanlig ordning duggar rapporterna om den farliga jultrafiken tätt med uppmaningar om att vara extra försiktig i trafiken.

Med det ökande trafikflödet kommer också trycket vid laddstationerna öka över julen med förväntansfulla julfirare som ska besöka släkt och vänner. Det sista vi vill göra är att fastna i laddköer när det finns väntande julklappar liggandes under granen.

Det positiva i år är att julafton infaller på en söndag, vilket kommer innebära att trafiken kommer att spridas ut mer än vanligt. Dessutom har antalet snabbladdare utmed vägarna ökat med 80 procent jämfört med i fjol, och att antalet elbilar har ”bara” ökat med 50 procent under samma period.

Men för att säkerställa en sådan smidig resa som möjligt inför julhelgen kommer här tre tips som kommer underlätta resan för alla som kör elbil.

1. Kolla laddkartorna – efter nya laddare

Innan du kör hemifrån kan det vara klokt att ta en titt på rutten du planerar att köra. Att på förhand veta var det finns möjlighet att ladda kommer underlätta. Det perfekta verktyget för det ändamålet är ChargeFinder.

I karttjänsten är det möjligt att lägga in en rutt från A till B och få en tydlig översikt över alla laddare längs vägen. Varje kartnål innehåller också information om laddarna, vilken effekt de erbjuder, vad det kostar och hur man laddar.

I ChargeFinder går det att se alla laddare utmed en rutt.

Den vana kaxiga elbilisten kommer så klart bara att sätta sig i bilen och ge sig iväg utan att kolla laddkartan. Men även som van elbilist kan det vara klokt att ta en snabb koll i ChargeFinder. Utbyggnaden av snabbladdare har gått snabbt och det finns säkert nya guldkorn att upptäcka som man annars missar när man blivit lite världsvan.

2. Registrera dig som laddkund

Laddkort, appar och abonnemang. Det kan vara en djungel att ladda vid vissa snabbladdare. Många stationer erbjuder idag glädjande nog kortbetalning. Men om du ska ge dig ut på ny mark med nya operatörer så kan det innebära nya appar.

När du har studerat ChargeFinder och vet med dig var du planerar att ladda kan det vara skönt att på förhand säkerställa att du har appen, en inloggning och att betaluppgifterna är aktuella. Det är inte kul att stå där i snålblåsten vid snabbladdaren och upptäcka att man blivit utloggad ur appen och att lösenordet är som bortblåst.

3. 80 procent-regeln

Om du har laddbox hemma är det klokt att påbörja din resa med 100 procent i batteriet. På så vis senarelägger du ditt nästa laddstopp så länge som möjligt. När det sedan är dags att snabbladda bör du förhålla dig till den gyllene 80 procent-regeln.

Det eftersom majoriteten av alla elbilar laddar som snabbast upp till 80 procent. Efter 80 procent avtar laddeffekten drastiskt. Det gör att den sista biten i batteriet tar tid att fylla upp. Det är då oftast alltid tidseffektivare för dig att avsluta laddningen när laddeffekten börjar avta och istället planera in ett andra laddstopp. Dessutom frigör du kapaciteten vid snabbladdarna för andra genom att tidsoptimera din egen laddning. Trevligt!

Och kom ihåg: Kör försiktigt, och ha en riktigt god jul!

Missa inget
En till två gånger i månaden får du ett trevligt nyhetsbrev med en sammanfattning av de senaste nyheterna. Det är helt gratis.
Kristofer är grundaren av Allt om Elbil. Följer utvecklingen av elbilen med fascination sedan 2016. Kör självklart också elbil. Mer information och kontakt.