De 3 viktigaste tipsen inför din resa med elbil i påsk

Påsken står inför dörren, och med det ökar trafiken både på vägarna men också vid snabbladdarna. Även om utbyggnaden av snabbladdare har gått snabbt under det senaste året så har också antalet elbilar ökat ännu mer.

Det kan bli trångt vid snabbladdarna på sina håll. För att göra resan så smidig och bra som möjligt handlar det bara om en sak. Helt oberoende av om du är en ny eller erfaren elbilist: Var förbered.

1. Kolla laddkartorna – efter nya laddare

Sedan förra påsken har antalet publika snabbladdare längs våra vägar nästan dubblats. Från 900 publika snabbladdare till närmare 2150. Det är därför hög tid att studera laddkartorna och upptäcka nya laddtillfällen under den planerade påskresan.

Använd en tjänst som ChargeFinder för att få en god överblick om vilka laddningsmöjligheter som finns. Med ChargeFinder kan du enkelt lägga in en rutt från punkt A till B och få fram alla snabbladdare längs vägen du ska åka. Det är ett effektivt sätt att upptäcka nya laddare.

2. Registrera dig som laddkund

Med hjälp av ChargerFinder kan du sedan gå in på detaljnivå för att se hur du laddar vid de olika laddarna. Om du ännu inte gjort det, registrera dig som laddkund hos de olika operatörerna som kräver det. På så vis slipper du att stå där och fippla med registreringar, inloggningar och kontokort på plats.

3. 80 procent-regeln

I princip alla elbilar tappar laddningseffekt när de når höga batterinivåer. Denna brytpunkten brukar ligga runt en batterinivå på 80 procent. Om det är kö vid laddaren, avsluta laddningen och kör vidare när du ser att laddeffekten avtar drastiskt.

Det skapar ett effektivare tempo vid snabbladdaren, och du sparar både din egen och andras tid. Att ladda de sista 20 procenten upp till 100 procent kan ibland ta lika lång tid som att ladda upp till 80 procent. Då är det bättre och tidseffektivare att ta två kortare laddstopp än att ladda helt fullt en gång.

Och kom ihåg: Kör försiktigt, och glad påsk!

Missa inget
En till två gånger i månaden får du ett trevligt nyhetsbrev med en sammanfattning av de senaste nyheterna. Det är helt gratis.
Kristofer är grundaren av Allt om Elbil. Följer utvecklingen av elbilen med fascination sedan 2016. Kör självklart också elbil. Mer information och kontakt.