De 20 bästa elbilarna just nu – enligt brittiska TopGear

TopGear rangordnar löpande marknadens bästa elbilar. Bilarna placeras i en topplista som uppdateras regelbundet. Idag rymmer listan 20 modeller som man tycker är värda att lyfta fram extra.

Topp 20-listan följer nedan tillsammans med en kortfattad motivering om varför modellen platsar på listan där den gör.

1. Porsche Taycan & Porsche Cross Turismo

Taycan är absolut vara underhållande på rätt vägar och är samtidigt en fröjd för långresorna. Det viktigaste av allt är att det är en riktig Porsche som bara råkar gå på el. Cross Turismo-modellen är den mest kompletta kombin som finns tillgänglig idag. Inte den största eller mest praktiska men den fyller en roll i sitt eget segment och gör det med bravur.

2. Tesla Model 3

Foto: Tesla

Model 3 har utmanat det gamla gardet länge och har lyckats bevara sin ledande position inom elbilar. Trots att modellen har funnits sedan 2017 så finns det ännu inget annat på marknaden som kan leverera mer än Model 3. Trots att den inte är helt felfri så är den helt enkelt en av de mer intressanta och mest övertygande bilarna i världen just nu.

3. Honda e

Det är det urbana konceptet som blev legend, som sedan blev en prototyp som sedan blev den finaste och mest åtråvärda bilen sedan Suzuki Jimny. Det är Honda e, märkets första elbil, och vi vill ha en.

4. Polestar 2

Vi älskar Polestar 2 eftersom den är stilig och byggkvalitén kommer ge Audi-förare krupp. I bilens finns det dessutom en hel del sunt förnuft. Den är byggd för att fungera sömlöst och utan att försöka imponera på dig genom gimmicks som bara försvårar i längden.

5. Audi e-tron GT

Pressbild: Audi

Är den bättre än Taycan? Den erbjuder lite mer komfort och utrymme men är lite långsammare. Skillnaderna är små. Beslutet faller helt enkelt på vilken kaross du föredrar.

6. Skoda Enyaq iV

Ännu en gång har Skoda byggt en bil som mycket väl skulle kunna vara ett bättre köp än motsvarande Volkswagen. Vi vet inte helt säkert förrän vi testat dem sida vid sida, men de första intrycken lutar åt att Enyaq vinner över ID.4 på flera fronter. De kör lika bra, men Skodan har en mindre irriterande och mer praktiskt inredning. Dessutom är den billigare att köpa.

7. Ford Mustang Mach-E

Du får själv avgöra vad du tycker om bilens utseende och vad den säger om dig. Men utan tvekan är det en välbyggd maskin. Den pendlar mellan gränsen att vara en livsstilsbil och familjebil och göra det lika finurligt som Polestar 2 eller Jaguar I-Pace. Det finns ett enkelt uttryck och det är en bil som är engagerande att köra.

8. Hyundai Kona Electric

Kona Electric var banbrytande när den kom och förändrade spelplanen. Nu några år senare när det finns mer konkurrens är den kanske inte lika utmärkande. Men det är ändå en av de bättre vettigt prissatta elbilarna som du kan köpa idag. Om lång räckvidd är ditt högsta krav men du inte kan köpa en Tesla så är Kona ditt givna val.

9. BMW i3

Pressbild: BMW

BMW i3 fortsätter att vara en av de bästa små premium-elbilarna idag. Det är svårt att argumentera emot det. Men du måste vara beredd att få betala ordentligt med pengar för stads-elbilen.

10. Tesla Model S

Det går inte att förneka att Model S var en imponerande prestation och det från ett företag som tidigare bara byggt elbilar baserade på karosser från Lotus Elise. Med tillräckligt mycket räckvidd, hyfsad väghållning och hög teknisk attraktionskraft lyckades Model S få de etablerade biltillverkare att reagera och notera Tesla.

11. Volkswagen ID.4

Pressbild: Volkswagen

TopGear tycker inte riktigt att ID.4 är engagerande nog att köra: ID.4 placerar sig i crossoversegmentet. Och ingen köper väl en crossover för köregenskaperna, de är väl transportkapslar för familjer? Ur den aspekten är Volkswagen ID.4 en fullträff.

12. Mini Electric

Mini Electric är en liten komplett elbil. Den bevarar allt vi förväntar oss av en Mini, men är lite piggare och har så klart inga lokala utsläpp. Den visar att kompakta småbilar har en framtid som elbilar.

13. Volkswagen ID.3

Pressbild: Volkswagen

Volkswagen hymlar inte med att ID.3 är nästa generationens folkbil efter Bubblan och Golfen. Och för att tilltala de flesta är ID.3 inte på något vis en udda fågel. Bortom den annorlunda färdriktningsväljaren har ID.3 en hel del pigga ess i rockärmen att komma med.

14. Volvo XC40 Recharge

Pressbild: Volvo

Vi gillade XC40 från början med en viss skepsism mot drivlinorna. I elbilsversionen förstärks dock förpackningen. Det finns en känsla av välbefinnande och design. Visst den är inte billig, men den kan hålla uppe tempot och hålla sig balanserad på bra vägar.

15. Peugeot e-2008

Peugeot har äntligen lyckats göra en 2008 till en attraktiv bil på sitt eget vis. Man tog inte den enkla vägen och bara blåste upp 208. Med en kombination av snygga reglage och elektriskt kraft har man lyckats skapa en futuristisk bil, utan att få obehagliga vibbar från Tillbaka till framtiden.

16. Jaguari I-Pace

Den är givande på ett nytt och spännande sätt. Den är också bekväm, tyst, rymlig, välbyggd och alla de saker som spelar roll för den vardagliga körningen. I-Pace kommer dock inte vara något för alla. Hatten av för Jaguar för att ha tillverkat en elbil som djärvt kliver in i det okända.

17. Renault Zoe

Nästan en av fem elbilar sålda i Europa är en Renault Zoe. Den är oerhört populär och det av en god anledning. När Renault lanserade ett nytt modellår påstod man att kunderna inte ville ha en omdesignad bil utan att man skulle fokusera på att hålla nere kostnaderna istället. Det resulterade i en modernare interiör, fler förarassistanssystem, en kraftfullare motor och ännu längre räckvidd utan att priset blev högre. Utmärkt valuta för pengarna.

18. Audi e-tron

Audi e-tron

Det här är en elbil som inte försöker utmana gränser eller agera radikalt. Det enda syftet är att övertyga vanliga SUV-förare att ta klivet till elbil. Audi kallar det för ”begreppsklarhet ”.

19. Peugeot e-208

208 är en väldigt gullig liten elbil, men med brister. Den är inte direkt rymlig och inte heller så härlig att köra. Och e-208 har exakt samma brister. Men modellen har också godbitar som tilltalar.

20. Fiat 500

500 är liten men om du inte behöver mer utrymme kan detta vara din förstabil. Den har tillräcklig räckvidd för att göra motorvägsresorna möjliga. Till skillnad från till exempel Honda e eller Mini Electric som kanske mer lämpar sig som hushållets andrabil. Däremot är den kanske inte lika rolig att köra, men det finns en trygg igenkänningsfaktor på designen och kvalitetskänslan.

Listan i original, tillsammans med mer utförliga recensioner finns på TopGears hemsida här.

Missa inget
En till två gånger i månaden får du ett trevligt nyhetsbrev med en sammanfattning av de senaste nyheterna. Det är helt gratis.
Kristofer är grundaren av Allt om Elbil. Följer utvecklingen av elbilen med fascination sedan 2016. Kör självklart också elbil. Mer information och kontakt.