DB Schenker först att ta emot Mercedes ellastbil eActros

För ett år sedan visade Mercedes-Benz upp sin nya 19 ton tunga ellastbil eActros. Nu har den första serieproducerade lastbilen levererats till den första kunden som är logistikföretaget DB Schenker.

Sedan 2020 har DB Schenker provkört en förserieproducerad eActros i Leipzig. Den hade en räckvidd på omkring 200 kilometer och klarade alla leveranser under dagen på en laddning. Batteriet laddades varje natt vid en av DB Schenkers terminaler.

– Som en pionjär inom innovativa transportlösningar, och med över 30 000 fordon, har vi på DB Schenker som mål att bli världsledande leverantör av gröna logistiktjänster. För att nå målet måste vi ha rätt blandning av fordon med alternativa drivsystem, och nu är vi spända på att se hur eActros presterar, säger DB Schenker vice-VD Wolfgang Janda.

Schenker satsar stort på att bli helt fossilfria. Logistikföretaget är också det företag som lagt den enskilt största beställningen hos uppstickaren Volta Trucks.

Mercedes eActros

Mercedes eActros kommer i två varianter på antingen 19 eller 27 ton beroende på om man väljer två eller tre axlar. Den går att få med antingen tre eller fyra batterier på 112 kWh vardera. Det ger en total kapacitet på 336 respektive 448 kWh med en räckvidd på upp till 300 respektive 400 kilometer.

Ellastbilen har två vätskekylda elmotorer som levererar upp till 536 hästkrafter (400 kW). Snabbladdning är möjlig med upp till 160 kW. Det laddar lastbilen från 20 till 80 procent på lite över en timme för varianten med tre batterier. Vid fyra batterier tar laddningen närmare två timmar.

Missa inget
En till två gånger i månaden får du ett trevligt nyhetsbrev med en sammanfattning av de senaste nyheterna. Det är helt gratis.
Kristofer är grundaren av Allt om Elbil. Följer utvecklingen av elbilen med fascination sedan 2016. Kör självklart också elbil. Mer information och kontakt.