Därför ska du fulparkera när du laddar elbilen

Foto: Bjørn Nyland

Har du noterat att en del bilister inte kan parkera ordentligt när de stannat för att ladda elbilen? Det finns faktiskt en logisk förklaring bakom fulparkeringen och det ligger i laddstolpens kabel.

Vissa snabbladdare är utrustade med en extra kraftig vätskekyld laddkabel som det flödar kylvätska i när du laddar elbilen. Den flödande vätskan orsakar små vibrationer hos kabeln, vilket sedan kan skapa små repor i lacken om den ligger direkt mot bilen.

Därför bör du alltid parkera bilen så att kabeln kan hänga fritt från laddporten utan att komma i kontakt med bilen. Ibland går det att parkera inom linjerna, men inte alltid. Ett irriterade problem. Alla elbilar har sin laddport placerad på olika ställen, vilket gör det svårt att designa en universal laddstolpe som passar alla bilar.

Ägarna av laddstationerna är ofta medvetna om detta. Många laddstationer har extra stora parkeringsfickor, så att man ska kunna parkera på ett bra sätt, både för andra och för sig själv och sin bil.

Norska Youtuben Bjørn Nyland har tittat närmare på fenomenet och berättar mer i filmklippet nedan:

Missa inget
En till två gånger i månaden får du ett trevligt nyhetsbrev med en sammanfattning av de senaste nyheterna. Det är helt gratis.
Kristofer är grundaren av Allt om Elbil. Följer utvecklingen av elbilen med fascination sedan 2016. Kör självklart också elbil. Mer information och kontakt.