Därför öppnar Tesla sina Superchargers för andra elbilar och så kommer det fungera

Det var i förra veckan som Elon Musk berättade att Tesla kommer att öppna sitt slutna nätverk med snabbladdare för andra elbilar. På vissa marknader kommer det ske redan i år. I samband med gårdagens redovisning av senaste kvartalsrapporten berättade Elon och kollegor mer detaljerat hur det kommer att fungera.

Tesla använder idag en egen ”Plug & Charge”-teknik till sina egna bilar. Den innebär att en Tesla-förare bara behöver ansluta kabeln till bilen och så startar laddningen automatiskt. För de som kör en elbil som inte är en Tesla kommer man istället använda Teslas app. Föraren ansluter kabeln till bilen och ber appen att starta laddningen.

Prissättningen kommer att variera beroende på när du laddar, men också på laddhastigheten. Laddningen kommer vara dyrare vid hög beläggning, och om din elbil laddar långsamt kommer du också debiteras en högre avgift om den är orsaken till trängseln.

I Europa följer Tesla Supercharger CCS-standarden vilket borde göra uppstarten relativt enkelt. På andra marknader bland annat Nordamerika kommer det krävas en adapter som Tesla också ska tillhandahålla.

– Vi måste växa nätverket snabbare än vi ökar fordonsproduktionen, förklarade Elon Musk i samband med samtalet. Fokus ska fortsatt vara att minimera laddtider.

– Vårt mål är att stödja hållbar energi. Vi vill inte skapa en inhängnad trädgård och missbruka den för att slå ner på våra konkurrenter vilket andra företaget ibland gör, säger Elon Musk.

Teslas chefsingenjör Drew Baglino förklarar vidare vad fördelen med att öppna nätverket är:

– Att öka användningen av nätverket minskar våra kostnader vilket gör det möjligt för oss att sänka priserna för alla kunder och göra nätverket mer lönsamt. Det gör det i sin tur möjligt för oss att bygga ut nätverket ännu snabbare. Det här är en bra sak, förklarar Drew.

Missa inget
En till två gånger i månaden får du ett trevligt nyhetsbrev med en sammanfattning av de senaste nyheterna. Det är helt gratis.
Kristofer är grundaren av Allt om Elbil. Följer utvecklingen av elbilen med fascination sedan 2016. Kör självklart också elbil. Mer information och kontakt.