Därför heter Volvos nya elbil Volvo EX90 och inte Volvo Embla

Volvo EX90

Den 9 november är det premiär för Volvo EX90. Det blir Volvos första helt från grunden byggda elbil och Volvos säkraste bil någonsin. Men länge florerade det rykten om att modellen skulle heta något annat.

Under året har vi flera gånger hört namnet Volvo Embla. Rykten som indirekt har fått bärkraft av den tidigare Volvochefen Håkan Samuelsson som menade att elbils-satsningen krävde en ny namnstrategi.

Men när Volvo i förra veckan höll en första presentation om säkerheten i den nya elbilen blev det också bekräftat att namnet följer den redan inarbetade Volvo-logiken med bokstäver och siffror.

Sajten Carup har försökt reda ut frågetecknet och har varit i kontakt med Volvos presstjänst som besvarar namnfrågan:

– Valet av namnet EX90 beror på att namnet visade sig vara det mest lämpligaste förslaget som fångade bilens karaktär. EX90 markerar en ny iteration av vår nuvarande nomenklatur och reflekterar vår transformation till att bli en helt elektrisk biltillverkare 2030, uppger Volvo Cars presstjänst.

Klokt beslut

Undertecknad anser att Volvo gjorde ett klokt beslut. Volvo har en väl inarbetade strategi där bokstavsprefixen anger bilmodellens karosstyp och siffrorna anger hur bilen placerar sig i storleksordningen. Något så väl inarbetat är dumt att ändra på.

Embla kommer från nordisk mytologi och är namnet på den första kvinnan. Att Volvo skulle följa upp Embla med Volvo Ask, Volvo Oden, Volvo Höner eller Volvo Lodur skulle antagligen bara snurra till det för konsumenten.

Missa inget
En till två gånger i månaden får du ett trevligt nyhetsbrev med en sammanfattning av de senaste nyheterna. Det är helt gratis.
Kristofer är grundaren av Allt om Elbil. Följer utvecklingen av elbilen med fascination sedan 2016. Kör självklart också elbil. Mer information och kontakt.