Nya siffror från norska NAF Väghjälp visar att elbilar sticker ut i statistiken när det kommer till att kalla på vägassistans. Och det är vid punktering. För elbilar handlar nästan 30 procent av alla samtal om punktering. För bensin- och dieselbilar är motsvarande siffra 11 procent.
Det beror däremot inte på någon enskild faktor enligt Nils Södal som är kommunikationsrådgivare på NAF. Istället är det summan av flera olika faktorer som ökar risken för att elbilarna kan få punktering och deras ägare kallar på hjälp:
- Tunga bilar. Elbilar väger mer än motsvarande bilmodell med förbränningsmotor. Detta leder till mer slitage på däcken, vilket i sin tur ökar risken för punktering.
- Lågprofildäck. Många elbilar är utrustade med stora lågprofildäck. De är mer sårbara för skador och punkteringar.
- Stadskörning. Majoriteten av elbilarna körs i tätorter. Där är vägarna ofta fulla av små föremål som kan leda till punktering.
- Inget reservdäck. De flesta nya bilarna levereras utan reservdäck. Många drar sig också för att använda reparationsskummet som följer med bilen. Istället ringer man en bärgningsbil.
– Det har funnits en trend över tid att fler ringer efter räddning vid punktering. Folk är inte lika självgående som tidigare, säger Nils Södal, kommunikationsrådgivare på NAF.
Punka är inte vanligaste anledningen

Men den vanligaste anledningen till att bilister ringer efter vägassistans beror på att bilen inte vill starta. Det med anledning av att startbatteriet blivit urladdat.
– Elbilar har också ett litet 12-voltsbatteri som startar bilen. Det här batteriet ställer till problem för alla förare, speciellt när det är kallt. Det kan man undvika genom att underhållsladda startbatteriet regelbundet under hela vintern, säger Södal.
Att 12-voltsbatteriet blir urladdat är också en av de vanligaste anledningarna till varför även bilförare i Sverige ringer efter assistans.
– Det är framför allt under årets kalla månader som elbilsförare behöver vägassistans, antingen hemma eller under resan. 12-voltsbatteriet är känsligt för urladdning vid mycket kortkörning, säger Frida Wedin, som är motorexpert på svenska If.
Men problem med 12-voltsbatteriet är inte något som bara gäller elbilar. Även bilar som drivs av bensin och diesel drabbas av det. Bensin- och dieselbilar har också ett vanligt fel som elbilsförare slipper, nämligen motorhaveri:
– Det är helt enkelt mer som kan gå fel i en förbränningsmotor än i en elmotor. Därför måste vår räddningspersonal oftare rycka ut till bensin- och dieselförare med motorproblem, avslutar Södal.
Kommentera