Dansk bank nekar billån till fossildrivna bilar – ger förmånligare lån till elbilar

Den danska banken Merkus ska sluta ge lån till nya bensin- och dieselbilar. Försäljningen av bilar som kör på bensin och diesel avtar för långsamt tycker banken. Den danska regeringen har satt upp ett mål om totalstopp för försäljningen av alla nya diesel- och bensinbilar från 2035.

För att påskynda utvecklingen ställer den danska banken Merkus betydligt hårdare krav på den som vill låna till en ny bil. Man kommer fortfarande erbjuda lån till de mer bränslesnåla plugin-hybriderna. Dessa lån kommer dock vara långt ifrån förmånliga. De billigaste lånen får den som vill köpa en elbil.

– Tillsammans med våra kunder kommer vi alltid att vara i framkant av det mest hållbara valet. Målet är att ständigt driva utvecklingen framåt. Vi gör detta genom att säga nej till att finansiera nya bensin- och dieselbilar. Även om det kanske inte är populärt och kan kosta kunder på kort sikt, säger bankens chef Charlotte Skovgaard.

Banken påpekar dock att det på kort sikt är mer hållbart att behålla befintliga bilar tills dess att de är slutkörda, än att producera en ny bil även om den kör på el. Därför kommer man fortfarande ge bra lån till den som vill köpa en begagnad bensin- eller dieselbil. ”Men bara till de mest bränsleeffektiva”, tillägger banken.

Danska regeringens planer för elbilar

– Merkur har alltid arbetat för den gröna övergången, och vi kommer att fortsätta göra det. Vårt mål är att säga stopp till finansiering av alla fossila bilar, oavsett energimärkning, tilläger Charlotte Skovgaard.

Den danska regeringens mål är att alla nya bilar från 2030 är bilar med låga utsläpp. Från 2035 måste alla bilar vara nollutsläppsbilar. Målsättning är då att ha mer än 1 miljon elbilar på de danska vägarna.

Missa inget
En till två gånger i månaden får du ett trevligt nyhetsbrev med en sammanfattning av de senaste nyheterna. Det är helt gratis.
Kristofer är grundaren av Allt om Elbil. Följer utvecklingen av elbilen med fascination sedan 2016. Kör självklart också elbil. Mer information och kontakt.