Dacia tänker vara sist på bollen med skiftet till elbilar

Renault-koncernens lågprismärke Dacia erbjuder idag Europas billigaste elbil. Det genom Dacia Spring som har ett startpris runt 20 000 euro. Under de kommande två åren kommer många av märkets konkurrenter lansera elbilar i samma prissegment i Europa.

Men Dacia väljer ändå att skynda långsamt i övergången till elbilar. Det trots att Dacia Spring många gånger toppat försäljningstoppen i de länder där den säljs. Moderbolaget Renault får stå för den snabba övergången.

– Renault går snabbt och massivt på elektrifieringen av bilarna. Dacia kommer också, naturligtvis, eftersom vi vet slutmålet. Men det går inte lika snabbt. Dacia erbjuder ett alternativ i varje ögonblick på marknaden för mobilitet, förklarar Denis Le Vot, VD för Dacia till Autocar.

Denis Le Vot är dock noga med att påpeka att man inte ligger på latsidan. Företaget arbetar för att minska utsläppen från sina bilar, och man kommer på sikt bredda sitt erbjudande med elektrifierade fordon.

– Ingen skulle drömma om att lansera en förbränningsbil i Europa mellan 2028 och 2034, eller hur? Samtidigt skulle elektrifiering vara långt ifrån 100 procent, och våra bilar har dessutom ett liv utanför Europa. Länder som Turkiet, Marocko och Nordafrika, Latinamerika och Indien, förklarar Denis Le Vot.

– Vi kommer ha ett dubbelt erbjudande att erbjuda. Det vill säga en elektrisk version och en fossilversion. Vi får se. Vi har tid. Vi kommer någon gång att vara helt elektriska, avslutar Le Vot.

Missa inget
En till två gånger i månaden får du ett trevligt nyhetsbrev med en sammanfattning av de senaste nyheterna. Det är helt gratis.
Kristofer är grundaren av Allt om Elbil. Följer utvecklingen av elbilen med fascination sedan 2016. Kör självklart också elbil. Mer information och kontakt.