Då blir elbilen billigare än bensinbilen

Tesla Model 3 - ska vara Teslas folkbil med eldrift.

Det är finansbolaget Bloomberg som gett sig an frågan; när blir elbilen billigare än bensinbilen? Och nu har deras experter ett svar.

Idag ligger Volkswagens e-Golf på omkring 400 000kr. Den bensindrivna versionen ligger på omkring halva den pengen i grundpris. Den kommande Opel Ampera-E som stundvis kallad elbilens nya folkbil räknas också landa någonstans strax över 400 000kr i Sverige.

Billigare batteri ger billigare elbil i framtiden

Bloombergs studie pekar på att priserna kommer sjunka kraftigt under de kommande år. Anledningen är sjunkande kostnader och ökad kapacitet på batterier. Idag står batterierna för hälften av bilarnas kostnad men priserna kommer att falla med ungefär 77 procent under perioden 2016-2030 enligt prognosen. Det kommer ha en enorm påverkan på priset.

2025 tror experterna på Bloomberg att priset för en elbil och bensindriven bil kommer att ligga i nivå med varandra.

Renault siktar på att pressa tidigare

Renault tror att den totala kostnaden, inklusive drift och underhåll kommer vara på samma nivå redan till år 2020. Alltså inom tre år. Elbilen skördar stora framgångar, och i takt med att köpen ökar kommer också tillverkarnas investeringskostnaderna på ny teknik fördelas på fler enheter och därmed pressa priset ytterligare.

Missa inget
En till två gånger i månaden får du ett trevligt nyhetsbrev med en sammanfattning av de senaste nyheterna. Det är helt gratis.
Kristofer är grundaren av Allt om Elbil. Följer utvecklingen av elbilen med fascination sedan 2016. Kör självklart också elbil. Mer information och kontakt.