Cupra visar STCC-elbilen Cupra Born

STCC-bilen Cupra Born.

Cupra har i helgen visat upp STCC-versionen av elbilen Cupra Born som utvecklats av PWR. Bilen är nu redo för den kommande tävlingssäsongen efter att årets säsong ställdes in då bilarna inte blivit klara i tid.

– Detta är ett stort och viktigt steg framåt, nu är äntligen den första tävlingsbilen här och vi kan växla upp arbetet inför 2024 på allvar. Det är otroligt motiverande för alla involverade som jobbat hårt med projektet och nu ser vi fram emot en intensiv vinter och vår av förberedelser inför STCC 2024, säger Marcus Ekström, teamchef för PWR – CUPRA Sweden.

De nya STCC-bilarna är de kraftfullaste i mästerskapets historia med en elmotor som levererar 410 kW (550 hk), en toppfart på 300 km/h och klarar 0 till 100 km/h på under tre sekunder.

De är alla utrustade med ett batteri på 45 kWh, McPherson-hjulupphängning med Öhlins DFV-dämpare och extra kraftfulla bromsar med 6-kolvsok och 375 mm skivor i kombination med 50 kW regenerering som säkerställer imponerande bromsprestanda. Vikten på bilarna är 1540 kilo inklusive förarna.

Cupra Born som STCC-bil.

Bilarna följer det internationella bilsportförbundets FIA:s föreskrifter om säkerhet med burbåge, säkerhetsnät och en säkerhetscell i kolfiber. Samtliga bilar har också ett varningssystem (RESS) med statuslampor för högvoltssystemet för team och räddningspersonal samt ett kraftigt integrerat brandsläckningssystem.

Cupra Born som STCC-bil.

För tre veckor sedan visade STCC också upp Brink Motorsports första Tesla Model 3 som också kommer att delta i loppen. Fler bilar kommer att visas upp under hösten i form av anpassade BMW i4 och Volkswagen ID.3.

När säsongen väl drar igång 2024 kommer flera stadslopp att genomföras. Bland annat i Helsingborg och Göteborg. Det blir även lopp på flera klassiska banor runtom i landet. Programmet kommer STCC avslöja närmare premiären.

Missa inget
En till två gånger i månaden får du ett trevligt nyhetsbrev med en sammanfattning av de senaste nyheterna. Det är helt gratis.
Kristofer är grundaren av Allt om Elbil. Följer utvecklingen av elbilen med fascination sedan 2016. Kör självklart också elbil. Mer information och kontakt.